Maar hoe werd het geschonken daar lees je maar weinig over.
Om het te laten schuimen als we hedentendage doen moet er koolzuur op staan.
Nu kan de gist die heel goed zelf maken en doet dat ook.
Maar konden ze het toen op druk houden? Of werd het een soort Ale wat bijna dood is?
Hallo
Ik weet niet of ik hiermee op je vraag een antwoord geef maar mbt schenken bier denk ik dat het heel in het begin in een hoorn , laten in stenen en ijzeren ( tinnnen ) bekers .
mbt schuim heb je bier met en zonder schuim.
als men bier graat brouwen is er geen schuim. je gaat granen " mouten " . bvb gerst en dat daarna koken volgens bepaalde stappen x minuten Y graden , daarna A minuten op B graden en daarna laat je dit afkoelen. Dan heb je wort of plat bier . In sommige streken ( bvb rond brussel ) drinken vele mensen nog graag bvb lambik bier . dat is is echt helemaal plat bier zonder schuim. Ook in engeland bv is er heel veel bier zonder schuim ( plat ) . Wil je graag schuim dan moet je het bier in je flesje nog wat laten vergisten . suikers worden omgezet in beetje alcohol en co2 gas . open je het flesjes wil het gas eruit en kijg je schuim.
schuim was ook nagenoeg niet mogelijk gezien de houten vaten waar het in werd bewaard niet geschikt zijn om druk op te bouwen en voor langere tijd te houden.
Daarnaast werd er, afhankelijk van de regio, ook niet gebrouwen met hop maar met kruiden waardoor er oliën in het product en bepaalde iso-alphazuren niet in het product kwamen wat van invloed is op de schuimstabiliteit.
Verder werd het bier vooral ook lauw gedronken omdat er geen koelkasten op electriciteit bestonden. kelder temperatuur was het koudst dat men kon komen buiten de winter om