1 van 1

Constante lichtsnelheid zonder lengtecontractie

Geplaatst: za 22 jun 2024, 18:47
door tuander
Ik kreeg laatst de kritiek op dit forum dat ik transformaties niet goed begrijp. (c.q. de lorentz-transformatie) Dat was reden voor mij om de lorentz-transformatie eens goed uit te pluizen. Als spin-off daarvan, rees bij mij de vraag of je ook een lorentz-transformatie zou kunnen doen zonder die vervelende lengtecontractie. Dus zonder dat de x-afstanden met de lorentzfactor vermenigvuldigd moeten worden voor de bewegende waarnemer.

Ik denk dat het antwoord op die vraag bevestigend kan zijn. Zie deze tekening:
gokje constante c
Het verschil tussen de lorentz-transformatie, en de transformatie in mijn tekening, zit eigenlijk alleen in die vermenigvuldiging van de waardes van t' en x' met de lorentz-factor. Denk ik. Ik weet het niet helemaal zeker. De x'-as en de t'-as staan wel geroteerd ten opzichte van de x-as en t-as met dezelfde hoek als bij lorentztransformatie. (denk ik) Langs de x=0 as en langs de x'=0 as zie je wel tijddillatatie, net als bij lorentz-transformatie. Verder heb ik de lichtsnelheid c=1 gekozen, hoek van 45 graden voor de lichtsnelheid, net als bij minkowski.

Ik weet niet of er ruimte is op dit forum om dit hersenspinsel te posten. Of er mensen in geïnteresseerd zijn.

Re: Constante lichtsnelheid zonder lengtecontractie

Geplaatst: za 22 jun 2024, 18:55
door Xilvo
tuander schreef: za 22 jun 2024, 18:47 ... rees bij mij de vraag of je ook een lorentz-transformatie zou kunnen doen zonder die vervelende lengtecontractie. Dus zonder dat de x-afstanden met de lorentzfactor vermenigvuldigd moeten worden voor de bewegende waarnemer.

Ik denk dat het antwoord op die vraag bevestigend kan zijn.
Onmogelijk. De Lorentztransformaties zijn essentieel in de SRT. Lengtecontractie is essentieel in de SRT.

Re: Constante lichtsnelheid zonder lengtecontractie

Geplaatst: za 22 jun 2024, 23:29
door HansH
tuander schreef: za 22 jun 2024, 18:47 Ik kreeg laatst de kritiek op dit forum dat ik transformaties niet goed begrijp. (c.q. de lorentz-transformatie) Dat was reden voor mij om de lorentz-transformatie eens goed uit te pluizen. Als spin-off daarvan, rees bij mij de vraag of je ook een lorentz-transformatie zou kunnen doen zonder die vervelende lengtecontractie. Dus zonder dat de x-afstanden met de lorentzfactor vermenigvuldigd moeten worden voor de bewegende waarnemer.
Ik snap jouw gedachten niet. De lorentz transformatie is het gevolg van de eigenschap dat de lichtsnelheid hetzelfde is voor alle waarnemers. Daar volgen dan alle eigenschappen van de De lorentz transformatie uit. Je kunt dus niet een eigenschap veranderen. dat zou net zoiets zijn als dat je water neemt maar een andere definitie hanteert van de dichtheid waardoor die ineens 2 is ipv 1.