1 van 1

Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: ma 30 aug 2004, 19:23
door xocet177
Weet iemand wat er gebeurd als het tripelpunt van water bereikt wordt ?

(Dus wat er gebeurd met de molekulen e.d.?)

met vrl grt

D.P.Vis

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: ma 30 aug 2004, 19:58
door Chromosoompje
Als je het fasendiagram bekijkt van bvb water dan zie je drie p(druk) curves die de drie evenwichten voorstellen (vast-vloeistof=smeltcurve, vl-damp=dampspanningscurve, vast-damp=sublimatiecurve) in functie van de temperatuur.

en deze drie ontmoeten elkaar in een punt en dat is het tripelpunt, hier kunnen de drie fasen in evenwicht naast elkaar bestaan. Bij water is de T=273.16 K en p= 0.0060 atm. Dus hier ga je moleculen vinden die over de 3 fasen verdeeld zijn.

Een chance dat ik dat juist moet lere voor men herexamens :shock:

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: zo 10 apr 2005, 14:47
door Anonymous
Sorry voor de kick, maar ik heb gezien op tv dat als water in vacuum wordt gepompt dat water dan ook bevriesd en verdampt tegelijk. Klopt dit? :shock:

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: zo 10 apr 2005, 15:25
door aaargh
Door de lucht weg te pompen verlaag je de druk en komt de druk onder de damp-spanning. Dus begint het water te verdampen. Maar om te verdampen heeft het energie nodig, die haalt hij uit het water en darom bevriest het.

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: zo 10 apr 2005, 16:24
door wigsbol
http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/...ges/FG10_28.JPG

bij het tripelpunt bevriest dan inderdaad vloeibaar water terwijl het kookt

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: di 12 apr 2005, 22:05
door Anonymous
Cool, ik vind het wel best gek dat water op hetzelfde moment verdampt en bevriesd, maar wel leuk om te weten! 8)

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: di 19 apr 2005, 21:58
door Stephaan
wigsbol Ben je zeker dat de druk moet dalen tot aan het tripelpunt eer het water bevriest terwijl het kookt?

Op het toestands diagram kan je toch bij bijna om het even welke druk van vloeibaar naar vaste toestand over gaan.

Ik denk dat het voldoende is de druk tamelijk snel te laten dalen in een geisoleerd vat waarin het water alleen maar de energie nodig om te koken aan zichzelf kan onttrekken. Het water zal dan afkoelen en bevriezen vóór de druk daarom moet gedaald zijn tot die van het tripelpunt.

Wat denk je?

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: wo 20 apr 2005, 15:14
door wigsbol
De faseregel van Gibbs leert ons dat een systeem met 1 component (water) en 3 fasen (vast, vloeibaar, damp) geen vrijheidsgraden meer heeft. M.a.w. als zich de drie fasen samen voordoen, liggen de waarden voor druk en temperatuur vast. Dat zijn precies deze op het tripelpunt.

http://pruffle.mit.edu/3.00/Lecture_26_web/node1.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Gibbs_phase_rule

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: do 21 apr 2005, 00:41
door Stephaan
Akkoord wigsbol: ik was verkeerd denk ik nu

Ik schreef

Op het toestands diagram kan je toch bij bijna om het even welke druk van vloeibaar naar vaste toestand over gaan.

Dat is wel zo maar dan kookt het water ook niet terzelfdertijd. Alleen in het tripelpunt bestaan de drie aggregatie toestanden samen.

Re: Tripelpunt van water: wat is dat precies en wat gebeurt er?

Geplaatst: di 26 apr 2005, 23:30
door Anonymous
Cool, ik vind het wel best gek dat water op hetzelfde moment verdampt en bevriesd, maar wel leuk om te weten! 8)


Ik wil even wat verwarring(spraakverwarring) ophelderen. Meerdere reacties spreken van gelijktijdig bevriezen en verdampen. Dat klinkt alsof het over water gaat dat beide fasenveranderingen tegelijkertijd ondergaat. Dit is uiteraard niet het geval. Wat bedoeld wordt moge duidelijk zijn: in een vat met water waarin de druk verlaagd wordt verdampt een deel van het water en vanwege de koeling bevriest een deel van de overblijvende vloeistof (welke op dat moment kan koken). Je krijgt dus kristalisatie van het water in de vloeistof terwijl de vloeistof kookt. Ook hier gaat het dus niet om het zelfde water dat bevriest en tegelijkertijd verdampt maar om verschillende delen van het water: het ene deel bevriest terwijl het andere deel verdampt.