1 van 1
Vibrerend watermolecuul bepaalt evolutie fotosynthese
Geplaatst: vr 13 jul 2007, 09:30
door Wien Ee
Meren en oceanen krioelen van de aquatische micro-organismen die licht absorberen voor de fotosynthese. Daarmee vormen ze de basis van de voedselketen, en leggen ze een significante hoeveelheid van het broeikasgas CO2 vast. Deze micro-organismen komen voor in vele kleuren waarmee ze verschillende delen van het zonnespectrum gebruiken. Maar waarom worden sommige kleuren van het zonlicht niet benut? Onderzoekers deden een onverwachte ontdekking: het antwoord zit verborgen in de vibraties van het watermolecuul.
Lees meer ... UvA
Re: Vibrerend watermolecuul bepaalt evolutie fotosynthese
Geplaatst: vr 13 jul 2007, 09:43
door qrnlk
Dus de pigmentatie komt overeen met de kleur van het licht die het water ter plaatse doorlaat? Is dit nieuws? Ik zou zeggen dat dit al langere tijd bekend was.
(Het zegt overigens niets over de het ontstaan van fotosynthese, het laat slechts zien dat indien fotosynthese al reeds aanwezig is deze geoptimaliseerd kan worden voor de omgeving waar de levensvorm zich in bevind. Meer een vorm van adaptatie dan ontwikkeling.)
Re: Vibrerend watermolecuul bepaalt evolutie fotosynthese
Geplaatst: vr 13 jul 2007, 09:49
door Marko
Wat uit dit bericht niet duidelijk wordt gemaakt, is dat de vibraties van water (en andere moleculen) in een heel ander golflengtegebied (namelijk infrarood) zitten dan de absorpties waarmee fotosynthese gedaan worden. Dat deze vibraties daarom uberhaupt een effect hebben is iets wat je in eerste instantie niet zou verwachten. Dat maakt dit onderzoek des te briljanter.
Re: Vibrerend watermolecuul bepaalt evolutie fotosynthese
Geplaatst: vr 13 jul 2007, 10:35
door qrnlk
Bedankt voor de aanvulling. Dat maakt het inderdaad interessanter.
Re: Vibrerend watermolecuul bepaalt evolutie fotosynthese
Geplaatst: za 14 jul 2007, 15:01
door Benm
Wat uit dit bericht niet duidelijk wordt gemaakt, is dat de vibraties van water (en andere moleculen) in een heel ander golflengtegebied (namelijk infrarood) zitten dan de absorpties waarmee fotosynthese gedaan worden. Dat deze vibraties daarom uberhaupt een effect hebben is iets wat je in eerste instantie niet zou verwachten.
Het eigenlijke verhaal is dat water echt ietwat blauw is als gevolg van een overtoon van een combinatie van de trillingen zoals weergegeven in het plaatje. Zuiver water absorbeert een beetje in het rood, waardoor het daadwerkelijk blauw is - als je erdoor kijkt althans (zoals onderwater of door een cuvet spectrofotometer). Dit is allemaal vrij eenvoudig vast te stellen door in een spectrofotometer D2O als reference te nemen en vervolgens H2O als sample te meten.