1 van 1

Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: za 13 okt 2007, 23:29
door ABTTh
Hoi,

allereerst wens ik jullie allemaal het beste en hoop ik dat dit topic zich in het juiste categorie vind. Als bijkomend punt wil ik het graag hebben over de verschillen betreft de zonsopkomst in de zomer en in de winter en hoop ik dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

Inleiding:

Ik vroeg me ook af of er iemand een 'sterk' programma kent dat toch juist zit betreft de zonsopkomst. Ik noem het een 'sterk' programma omdat ik denk dat er ook programma's zijn die de aarde als egaal nemen en ook andere programma's die te stimpel zijn, bvb. geen rekening houden met de helling van de aarde t.o.v. de zon.

De reden waarom ik zo'n programma wil bekijken is omdat ik al langer meezit over een probleem hoedat de zon opkomt naargelang de plaats op de aarde. Als je bvb. op de evenaar staat dan komt de zon sneller op dan als je vanuit Antwerpen naar de eerste tekenen van de zonsopkomst kijkt. Ik heb een paar plaatjes en als er iemand betere heeft, kan hij/zij ze als het u belieft hier posten?

Deel 1: De zonsopkomst op de evenaar

Bij deel 1 heb ik geen plaatjes, maar ze je kunt ze vergelijken met de plaatjes die ik heb gepost bij de zonsopkomst bij deel 2. Namelijk: hoe noorderlijker je gaat, des te meer winter-effect je krijgt op hetzelfde ogenblik indien op de evenaar het zomerseizoon aanbreekt. Om het simpel te zeggen: tijdens de zomer staat de zon hoger t.o.v. de evenaar, dan hier in België (Nederland), en hier is de zon hoger dan op het noorderlijk halfrond.

Update:

Ik heb voor de zekerheid toch een 3-tal plaatjes bijgemaakt. De eerste is voor een plaats gelegen op de evenaar, de 2e is gewoon voor hier en de 3e op de noordpool.

1) http://img87.imageshack.us/img87/7224/zomerplaatsaog9.jpg

2) http://img84.imageshack.us/img84/9994/zomerplaatsqs4.jpg

3) http://img87.imageshack.us/img87/5928/zomerplaatsbdv6.jpg

Deel 2: De dagen zijn het langst in de zomer

De zonsopkomst in de Zomer:

Afbeelding

De zonsopkomst in de winter:

Afbeelding

Ik heb de plaatjes aanklikbaar gemaakt (de mini-plaatjes zijn aanklikbaar) zodat het lezen aangenamer gaat (de volledige plaatjes zijn extraatjes). Volgens mij heb ik ook een fout gemaakt bij het maken van die plaatjes, en dat meld/corrigeer ik als laatste punt.

De 1e plaatje (A - Zomer) laat zien dat de dag (logischerwijze) langer is dan de nacht, terwijl de 2e plaatje (B - Winter) het tegenovergestelde laat zien: de zon gaat niet zo hoog op en de dag is korter dan de nacht. Merk ook op dat de helling van de zonsopkomst steiler is dan de helling van de zonsopkomst in de winter, en ik denk dat ik daar mijn fout heb gemaakt, aangezien in de winter de zon sneller opkomt dan in de zomer, en daar baseer ik me op het volgende.

Deel 3: De zon komt het snelst op in de winter:

Op de volgende plaatjes wil ik duidelijk maken waarom ik fout zit betreft de zonsopkomst bij deel 2, daar heb ik trouwens gemeld dat de zon in de zomer met een steilere graad opkomt dan in de winter. Maar mijn correcte idee is dat in de winter de zon een steilere graad heeft dan in de winter, maar de zon gewoonweg niet hoger gaat dan in de zomer. M.a.w.: de zon komt in de winter sneller op dan in de zomer.

Aarde t.o.v. de zon (in de zomer):

Afbeelding

Aarde t.o.v. de zon (in de winter):

Afbeelding

Merk op door de helling van de aarde t.o.v. de zon dat de schaduwlijn in de zomer langer op zich laat wachten (rode gloed) dan de schaduwlijn in de winter. Dit betekend dat de zon sneller opkomt in de winter dan in de zomer. Maar als dit zo is, dan betekend het dus dat indien hypothetisch gezien de zonsopkomst in de winter (december) om 8 uur, dat deze rode gloed zich voordoet één uur vóór 8 uur. Terwijl hypothetisch gezien indien de zonsopkomst in de zomer om 5 uur is, dan betekend dit dat de rode gloed zich voordoet 3 uur vóór 5 uur. Klopt dit allemaal wel of zit ik te zwammen?

PS: ik denk dat er een paar kleine foutjes inzitten van draairichting enzo, ik hoop dat iemand ze corrigeert indien nodig.

Ik hoop dat ik hiermee wat hulp krijg van derden, zodat ik ook hulp kan geven betreft mijn eigen studies aan anderen die erom vragen indien ik ze kan helpen.

Vredige groet,

I.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: za 13 okt 2007, 23:37
door Jan van de Velde
Voor jou héél interessante download:

De gratis versie van voyager (carinasoft):

http://www.carinasoft.com/voyager/demos/index.html

Van op elke plaats op aarde kun je, op elk moment in de tijd (dus ook bijv 10 januari 1602 om 10 over 5 's ochtends vanuit Kaapstad) de sterrenhemel (waarvan die zon deel uitmaakt) bekijken, en de bewegingen van alle hemellichamen door het etmaal heen bekijken.

Enneh, ja, in je laatste plaatjes, waarbij ik de bovenkant van de getekende globe de noordpool veronderstel, is de draairichting van Aarde precies de andere kant op. En je grotere plaatjes voor wat je aan de horizon ziet gebeuren op de evenaar en op de noordpool kunnen niet kloppen, tenminste niet als je steeds in dezelfde richting blijft kijken. Het zal ook niet meevallen om dat in 2D netjes weer te geven.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 00:40
door ABTTh
Jan van de Velde schreef:Voor jou héél interessante download:

De gratis versie van voyager (carinasoft):

Enneh, ja, in je laatste plaatjes, waarbij ik de bovenkant van de getekende globe de noordpool veronderstel, is de draairichting van Aarde precies de andere kant op.
De draairichting van de aarde is dus naar rechts op die laatste 2 (en alle) plaatjes. Ik twijfelde wel hierover, want als ik me probeerde voor te stellen dat ik die puntje was op die plaatje, dan is het Oosten rechts, en de zon komt op van het Oosten,... als ik me niet vergis (ik weiger te googlen om dit te weten, lol). Hieruit volgt dus dat de aarde op die plaatje naar rechts draait en dat het nu wel klopt, indien de zonsopgang langs het Oosten gebeurd.
En je grotere plaatjes voor wat je aan de horizon ziet gebeuren op de evenaar en op de noordpool kunnen niet kloppen, tenminste niet als je steeds in dezelfde richting blijft kijken. Het zal ook niet meevallen om dat in 2D netjes weer te geven.
Hm, ik zal er morgen even wat werk van maken om ze correct weer te geven. En inderdaad 2D is wat moeilijker, dan moet je je wat inleven, als ik het zo mag zeggen.

Als ik mijn post nog mag verduidelijken dan is eigenlijk mijn intentie waar ik eigenlijk met deze post heen wil is om te weten hoe de zon opkomt, en ook eigenlijk te weten komen of de zon inderdaad meer tijd in beslag neemt, hier in België. Op de volgende link kom je een paar mooie foto's tegen:

http://images.google.be/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DN

Mijn vraag volgt dan daaruit: Het aanbreken van de rode gloed, hoevéél minuten neemt dat in beslag vóórdat de zon opkomt. Ik heb eens gegoogled en ik kom uit voor het evenaarsgebeid dat daar de rode gloed een dik 40-60 minuten vóór de zonsopkomt begint en dat is altijd zo (zomer/winter), ik moet er wel bij vertellen dat het zeker niet meer is dan 60 minuten, en dit is als ik me niet vergis (want er is nog steeds de kans op fouten maken).

Alvast bedankt voor je/jullie moeite,

I.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 02:15
door ABTTh
Hoi,

aangezien ik mijn bericht niet kan wijzigen, zet ik mijn reactie hieronder.
Jan van de Velde schreef:De gratis versie van voyager (carinasoft):

http://www.carinasoft.com/voyager/demos/index.html

Van op elke plaats op aarde kun je, op elk moment in de tijd (dus ook bijv 10 januari 1602 om 10 over 5 's ochtends vanuit Kaapstad) de sterrenhemel (waarvan die zon deel uitmaakt) bekijken, en de bewegingen van alle hemellichamen door het etmaal heen bekijken.
Ik heb het programma Voyager III zonet geïnstalleerd en uitgeprobeerd en ik wou u vragen ofdat u misschien weet of dit programma rekening houd met de hoogtes en laagtes? De meeste programma's gaan ervan uit dat de Aarde egaal is, terwijl elk gebied zijn eigen zonsopgang/ondergang heeft.

Misschien als u even wat tijd hebt, dat u onderstaande vraagjes kan beantwoorden:

- Hoe scherp is dit programma (weet u welke geleerden achter dit programma zitten)?

- Hebt u misschien minpunten (die relevant zijn) die u ontdekt hebt tijdens het gebruik?

- In hoezeer is de Full-versie beter dan de Demo, wetende dat sommige opties 'uit' staan in de Demo-versie en ook dat er iets met objecten minder zijn, alhoewel ik dit minder begrijp.

Groet,

I.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 02:25
door Phys
Wat bedoel je met de "scherpte" van een/dit programma?

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 02:46
door ABTTh
Wat bedoel je met de "scherpte" van een/dit programma?
Met het vragen naar de 'scherpte' van het programma bedoelde ik er indirect mee welke geleerden erachter zitten? Zijn er bepaalde namen van wetenschappers en/of een universiteiten, magazines, sites... aan dat programma gelinkt?

Verder heb ik als locatie 'Belgium', 'Antwerp' gekozen bij de site Time and Date en ik kom uit dat de zonsopgang op 14/10/2007 om 8.03 is.

http://www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=337

Het programma Voyager III zelve laat een andere tijd zien, maar wat ik meteen al opgemer, is dat de horizon heel slecht is afgetekend. De vraag is waarom er zo'n heuvels op afgetekend zijn? Dit heeft toch een effect op de zonsopgang?

Ik heb met Voyager III de zonsopgang proberen op te merken en dan kom ik op 7u30 uit. Een half uur vóór wat de site heeft aangegeven.

http://img90.imageshack.us/img90/6994/mijnce3.jpg

als ik acht uur ingeef op dat programma, merk ik op dat de zon al lang boven de horizon is:

http://img90.imageshack.us/img90/1192/achtuurzonsj3.jpg

Ik heb de zon op het 2e plaatje rood omcirkelt aangezien ze moeilijk te zien is. Het enige waar ik nu aan denk is dat ik het programma niet goed geconfigureerd heb. Volgens mij heeft het allemaal met die heuvelachtige horizon te maken, want als ik de zonsondergang in de gaten houd, dan krijg ik 17u30. Op de site die ik boven aangaf, lees ik: 19u00. Dat geeft een verschil van 1 (één) uur en 30 (dertig) minuten...

Gtz,

I.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 02:57
door ABTTh
Wat betreft de horizon:

http://img84.imageshack.us/img84/7810/horizonpm0.jpg

Ik ben er nu wel aan uit, maar ik weet niet hoeveel percent ik moet kiezen betreft Antwerpen. Heeft iemand misschien een bepaalde site, of weet hij/zij hoe ik dat kan afleiden uit een/dat programma, of moet ik telkens testen en de horizon wat bijschaven totdat ik de juiste tijden uitkom?

http://www.antwerpenblogt.be/blog/wp-content/luchtfoto1.jpg

http://www.urania.be/showfile.php?id=759

http://test.metaroestenberg.nl/panorama/An...n_2_website.jpg

Alvast bedankt,

I.

Re: Zonsopkomst: zomer en winter

Geplaatst: zo 14 okt 2007, 09:26
door Jan van de Velde
Met het vragen naar de 'scherpte' van het programma bedoelde ik er indirect mee welke geleerden erachter zitten? Zijn er bepaalde namen van wetenschappers en/of een universiteiten, magazines, sites... aan dat programma gelinkt?
Geen idee, maar ik durf je wel te vertellen dat je dit programma in hoge mate kunt vertrouwen.
Verder heb ik als locatie 'Belgium', 'Antwerp' gekozen bij de site Time and Date en ik kom uit dat de zonsopgang op 14/10/2007 om 8.03 is.

Wat betreft de horizon:

http://img84.imageshack.us/img84/7810/horizonpm0.jpg

Ik ben er nu wel aan uit, maar ik weet niet hoeveel percent ik moet kiezen betreft Antwerpen. Heeft iemand misschien een bepaalde site, of weet hij/zij hoe ik dat kan afleiden uit een/dat programma, of moet ik telkens testen en de horizon wat bijschaven totdat ik de juiste tijden uitkom?
Je moet dus je horizon bijschaven tot je werkelijke horizon, of die standaard-horizon gewoon uitschakelen (dan krijg je een horizon volgens die 0° geoïde)