Hoi,
allereerst wens ik jullie allemaal het beste en hoop ik dat dit topic zich in het juiste categorie vind. Als bijkomend punt wil ik het graag hebben over de verschillen betreft de zonsopkomst in de zomer en in de winter en hoop ik dat jullie mij hierbij kunnen helpen.
Inleiding:
Ik vroeg me ook af of er iemand een 'sterk' programma kent dat toch juist zit betreft de zonsopkomst. Ik noem het een 'sterk' programma omdat ik denk dat er ook programma's zijn die de aarde als egaal nemen en ook andere programma's die te stimpel zijn, bvb. geen rekening houden met de helling van de aarde t.o.v. de zon.
De reden waarom ik zo'n programma wil bekijken is omdat ik al langer meezit over een probleem hoedat de zon opkomt naargelang de plaats op de aarde. Als je bvb. op de evenaar staat dan komt de zon sneller op dan als je vanuit Antwerpen naar de eerste tekenen van de zonsopkomst kijkt. Ik heb een paar plaatjes en als er iemand betere heeft, kan hij/zij ze als het u belieft hier posten?
Deel 1: De zonsopkomst op de evenaar
Bij deel 1 heb ik geen plaatjes, maar ze je kunt ze vergelijken met de plaatjes die ik heb gepost bij de zonsopkomst bij deel 2. Namelijk: hoe noorderlijker je gaat, des te meer winter-effect je krijgt op hetzelfde ogenblik indien op de evenaar het zomerseizoon aanbreekt. Om het simpel te zeggen: tijdens de zomer staat de zon hoger t.o.v. de evenaar, dan hier in België (Nederland), en hier is de zon hoger dan op het noorderlijk halfrond.
Update:
Ik heb voor de zekerheid toch een 3-tal plaatjes bijgemaakt. De eerste is voor een plaats gelegen op de evenaar, de 2e is gewoon voor hier en de 3e op de noordpool.
1) http://img87.imageshack.us/img87/7224/zomerplaatsaog9.jpg
2) http://img84.imageshack.us/img84/9994/zomerplaatsqs4.jpg
3) http://img87.imageshack.us/img87/5928/zomerplaatsbdv6.jpg
Deel 2: De dagen zijn het langst in de zomer
De zonsopkomst in de Zomer:
De zonsopkomst in de winter:
Ik heb de plaatjes aanklikbaar gemaakt (de mini-plaatjes zijn aanklikbaar) zodat het lezen aangenamer gaat (de volledige plaatjes zijn extraatjes). Volgens mij heb ik ook een fout gemaakt bij het maken van die plaatjes, en dat meld/corrigeer ik als laatste punt.
De 1e plaatje (A - Zomer) laat zien dat de dag (logischerwijze) langer is dan de nacht, terwijl de 2e plaatje (B - Winter) het tegenovergestelde laat zien: de zon gaat niet zo hoog op en de dag is korter dan de nacht. Merk ook op dat de helling van de zonsopkomst steiler is dan de helling van de zonsopkomst in de winter, en ik denk dat ik daar mijn fout heb gemaakt, aangezien in de winter de zon sneller opkomt dan in de zomer, en daar baseer ik me op het volgende.
Deel 3: De zon komt het snelst op in de winter:
Op de volgende plaatjes wil ik duidelijk maken waarom ik fout zit betreft de zonsopkomst bij deel 2, daar heb ik trouwens gemeld dat de zon in de zomer met een steilere graad opkomt dan in de winter. Maar mijn correcte idee is dat in de winter de zon een steilere graad heeft dan in de winter, maar de zon gewoonweg niet hoger gaat dan in de zomer. M.a.w.: de zon komt in de winter sneller op dan in de zomer.
Aarde t.o.v. de zon (in de zomer):
Aarde t.o.v. de zon (in de winter):
Merk op door de helling van de aarde t.o.v. de zon dat de schaduwlijn in de zomer langer op zich laat wachten (rode gloed) dan de schaduwlijn in de winter. Dit betekend dat de zon sneller opkomt in de winter dan in de zomer. Maar als dit zo is, dan betekend het dus dat indien hypothetisch gezien de zonsopkomst in de winter (december) om 8 uur, dat deze rode gloed zich voordoet één uur vóór 8 uur. Terwijl hypothetisch gezien indien de zonsopkomst in de zomer om 5 uur is, dan betekend dit dat de rode gloed zich voordoet 3 uur vóór 5 uur. Klopt dit allemaal wel of zit ik te zwammen?
PS: ik denk dat er een paar kleine foutjes inzitten van draairichting enzo, ik hoop dat iemand ze corrigeert indien nodig.
Ik hoop dat ik hiermee wat hulp krijg van derden, zodat ik ook hulp kan geven betreft mijn eigen studies aan anderen die erom vragen indien ik ze kan helpen.
Vredige groet,
I.