Hoe plaats je een cursus op Sciencetalk?
Wil je graag een cursus plaatsen op Sciencetalk? Deze pagina geeft stap voor stap uitleg over het proces en alles wat komt kijken bij het aanbieden van een cursus. Je vindt hier informatie over het technische aspect van een cursus maken, wat er komt kijken bij het plaatsen en natuurlijk het laatste onderdeel: jouw cursus promoten.
Cursus maken
Cursus voorbereiden
Voordat je überhaupt een cursus kunt gaan maken, is het van belang dat je een idee hebt over de inhoud. Een gestructureerde en succesvolle cursus is namelijk gebaseerd op een goed plan. Om een compleet beeld te krijgen van jouw cursus kun je de onderstaande vragen voor jezelf beantwoorden:
- Waar gaat jouw cursus over?
- Welke onderwerpen ga je behandelen?
- Wat kan een cursist van jou leren?
- Voor wie is jouw cursus bedoeld?
Als je een duidelijk idee hebt, kun je het gaan vormgeven tot een daadwerkelijke cursus. Een goede cursus heeft enkele video’s, testvragen (quiz) en aanvullend materiaal. We zullen alle drie die zaken in deze handleiding behandelen. Laten we de bovenstaande vragen stap voor stap doorlopen:
- Waar gaat jouw cursus over?
Om te bepalen waar je jouw cursus over maakt, kun je bij jezelf nagaan waar jij nou echt een expert in bent. Wat heb jij te vertellen aan mensen? Waar kun jij uren over praten? Wat vind je belangrijk? Stel je houdt al jaren zelf bijen en verzorgt ze met veel toewijding. Je kunt dan een cursus maken over bijen. Dit voorbeeld hanteren we in deze handleiding.Â
2. Welke onderwerpen ga je behandelen?
“Bijen” is het overkoepelende onderwerp. Dat kun je weer opdelen in kleinere onderwerpen. Je kunt brainstormen over deze onderwerpen en wellicht een mindmap maken met ‘bijen’ in het midden. Mogelijke (theoretische) onderwerpen zijn bijvoorbeeld ‘Anatomie van de bij’, ‘Gedrag in de korf’ en ‘Rol in het ecologisch systeem’. Ook kun je aan meer praktische onderwerpen denken als ‘Een bijenkorf opzetten’, ‘Honing oogsten’ en ‘Een bijenkolonie verplaatsen’. Jij bepaalt hoe gedetailleerd je in wil gaan op jouw overkoepelende thema.
3. Wat kan een cursist van jou leren?
Als een cursist geïnteresseerd is in jouw onderwerp, is de volgende vraag wat hij/zij van jou kan leren. Wat heb jij te bieden anders dan een snelle Google-zoekopdracht en Wikipedia? Jij biedt een stukje persoonlijke inkijk. Je biedt ook de mogelijkheid om complete informatie gestructureerd en onderbouwd weer te geven. Ga eens na wat jouw cursus uniek kan maken. Voor ons voorbeeld is dat de mogelijkheid om een daadwerkelijke bijenkorf op te nemen in het filmmateriaal en in real-time te laten zien hoe praktische zaken werken.Â
4. Voor wie is jouw cursus bedoeld?
De doelgroep van je cursus is van belang. Afhankelijk van de doelgroep bepaal je namelijk ook het niveau. Wil je jouw cursus aanbieden aan mensen die in principe niets afweten van het onderwerp? Dan zijn het dus beginners en dat betekent dat je in principe alles zult uitleggen. Je kunt ervoor kiezen om je onderwerp op te delen in een deel voor beginners en een deel van gevorderden. Je biedt dan twee cursussen aan over hetzelfde onderwerp. Voor ons voorbeeld over bijen is een gevorderde-onderwerp bijvoorbeeld ‘Bijen fokken’. Geen enkele beginnende imker zal meteen beginnen met het fokken van bijenkoloniën.Â
Als je een duidelijk beeld hebt bij deze vier vragen, is het tijd voor de volgende stap: jouw cursus structureren en vormgeven.
Opbouw en cursusstructuur
Oké, je hebt een onderwerp gekozen en een globaal idee van de verschillende zaken die je wil bespreken. Nu is het tijd om die grote hoeveelheid informatie te gaan structureren tot een logische cursus. Een cursus bestaat grofweg uit de volgende onderdelen, in de volgende volgorde:
- Inleidende theorieles
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 1
- Quiz over subonderwerp 1
- Les over praktijkonderwerp 1
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 2
- Quiz over subonderwerp 2
- Les over praktijkonderwerp 2
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 3
- Afsluitende les met herhaling
- Eindquiz over alle behandelde stof
Afhankelijk van jouw onderwerp en insteek kunnen de volgorde en het aantal lessen natuurlijk verschillen. Het gaat eigenlijk voornamelijk om dat de cursisten alle behandelde stof logisch voorgeschoteld worden en door middel van enige herhaling ook de stof zich eigen kunnen maken. Vanuit de pedagogiek geldt namelijk dat een mooie mix tussen nieuwe, uitdagende stof en bekende, comfortabele stof het beste leerresultaat geeft.Â
We hebben in het bovenstaande rijtje in totaal 10 cursusitems opgenomen. Een cursus kan echter bestaan uit minder (2 tot 3 items) of juist meer items (20 of meer). We raden wel aan om hele lange cursussen (25+ items) op te breken in wellicht twee cursussen.Â
Bepaal per les ook een pakkende titel en een korte beschrijving van wat er behandeld wordt. Zo heb je voor jezelf een duidelijk overzicht van de structuur en het verloop van de behandelde stof.
Voor ons voorbeeld over bijen ziet de opbouw er als volgt uit:
- Inleidende theorieles: “Welkom bij de cursus ‘Bijen voor Beginners’
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 1: ‘Bijengedrag’
- Quiz over bijengedrag
- Praktijkles over het opzetten van een bijenkorf
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 2: ‘Bijen in het ecologische systeem’
- Quiz over bijen in het ecologische systeem
- Praktijkles over het bijhouden en verzorgen van een bijenkorf
- Verdiepende theorieles over subonderwerp 3: ‘Korfcultuur’
- Afsluitende les met herhaling
- Eindquiz waarin alle behandelde stof, inclusief de praktijkstukken, aangehaald wordt
Videomateriaal opnemen
Het hart van elke cursus is het videomateriaal dat wordt aangeboden. Je kunt aanvullend materiaal in documenten aanbieden, maar de video’s bevatten instructies, uitleg en presenteren de informatie in principe aan de cursist. Wat je precies wil opnemen in de video’s is aan jou als cursushost. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf in beeld te verschijnen en met behulp van visuele hulpmiddelen (een schrijfbord, voorwerpen, etc.) de stof uit te leggen. Een alternatief is het digitaal visualiseren van lesstof middels software zoals InDesign, PowerPoint of Adobe. Je kunt jezelf dan in het frame plakken terwijl je uitleg geeft over wat er zichtbaar is op het scherm, of je houdt het bij een voice-over. Hieronder hebben we enkele voorbeelden geplaatst van videomogelijkheden:
Onderwijsstijl
Bij een video in onderwijsstijl zet je de camera op een statief. De camera is gericht op jou zelf. Jij kunt gebruik maken van schrijf- en/of presentatiemogelijkheden die duidelijk zijn voor de kijker. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een PowerPoint die je doorloopt of aan een SmartBoard waar je op kunt schrijven. Je doorloopt de cursuslessen in één take. Deze methode is erg te vergelijken met het geven van les op school. Het voordeel van deze methode is dat je weinig werk hebt aan het bewerken van je video’s. Het nadeel is dat de video’s vaak wat minder dynamisch en visueel zijn.
Voice-overstijl
Bij een video in voice-overstijl ben je zelf niet in beeld. Het beeldmateriaal bestaat uit digitale middelen die gestructureerd gepresenteerd worden aan de kijker. Ze zien bijvoorbeeld animaties van formules of diagrammen. Deze beelden worden vocaal door jou ondersteund door middel van een voice-over. Het voordeel van deze stijl video is dat je dynamische en prachtig instructieve video’s kunt maken. Ook is het opnemen van een voice-over makkelijker dan het schieten van beeldmateriaal. Het nadeel is dat je goed moet zijn met software om de animaties en materialen te maken. Een ander nadeel is dat deze stijl van video wat onpersoonlijk kan zijn.
Presentatiestijl
De presentatiestijl is een mix van de bovengenoemde stijlen. De kijker ziet voornamelijk visueel digitaal materiaal, alleen deze beelden worden afgewisseld met beelden van jou als cursushost. Ook kun je jezelf in een kleiner schermpje onderin beeld plakken. Deze stijl doet denken aan het visuele uiterlijk van videobellen via programma’s als Zoom of Teams. Het voordeel van deze stijl is dat je the best of both worlds in je cursusvideo’s kunt verwerken. Het nadeel is dat het meer werk kan zijn om alles te monteren.
De stijl van jouw cursusvideo’s moet vooral bij jou en bij het onderwerp passen. Als je een cursus maakt over het oplossen van ingewikkelde calculus, is het weergeven van die formules natuurlijk van belang. Dat gaat dan boven het in beeld brengen van droge uitleg zonder visuele hulpmiddelen. Dan is de voice-overstijl erg passend.
Zodra je bepaald hebt wat in de video’s opgenomen moet worden, kun je de materialen gaan verzamelen. Zorg voor een goede camera met een goede microfoon. Tegenwoordig bieden smartphones al een heleboel mogelijkheden. Als je van plan bent om veel beeldmateriaal op te nemen, is het huren van een camera ook een optie.
Kies uiteindelijk wat bij jou en jouw vaardigheden past. Voor onze voorbeeldcursus over bijen is een mengeling van stijlen wel gewenst. Een praktijkles kun je het beste op locatie filmen natuurlijk. Â
Aanvullend materiaal maken
Als het goed is heb je nu een aantal video’s klaarliggen met de grootste hoeveelheid aan cursusmateriaal. In die video’s leg je in ieder geval alle inhoudelijke stof uit. Dan is het nu tijd voor het maken van aanvullende materialen. Deze materialen kunnen bestaan uit:
- Quizvragen
- Documenten met aanvullende informatie en/of uitleg
- Eindcertificaten en/of bewijs van deelname
Â
Quizvragen
Je hebt als optie om cursisten quizvragen te geven over de behandelde stof. Je kunt deze quizvragen instellen als vrijblijvend testmateriaal of als voorwaarden om naar de volgende les door te kunnen gaan. Het stellen van vragen over de behandelde stof is een goede manier om de stof nogmaals aan te halen en de cursist te vragen er actief mee te engageren. Het systeem op Sciencetalk geeft de mogelijkheid om quizvragen op te stellen. Je kunt in dit voorbereidingsstadium de vragen al bedenken en uittypen zodat je ze later alleen nog maar hoeft in te vullen. Het systeem heeft de volgende opties voor vragen:
- Meerkeuzevragen
- Open vragen
- Wel waar/niet waar-vragen
- Vul de lege plekken in
- Antwoorden met elkaar verbinden
Â
Documenten met aanvullende informatie en/of uitleg
Je kunt ervoor kiezen om jouw cursisten te voorzien van behulpzaam materiaal in PDF- of Word-bestanden. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een handig formuleblad als je een cursus geeft over calculus. Voor onze voorbeeldcursus over bijen is het bijvoorbeeld handig om een overzichtelijk stappenplan te maken in PDF-vorm met foto’s over hoe een bijenkorf jaarlijks te voorzien van een onderhoudsbeurt. Dit soort materialen maken een cursus vollediger en aantrekkelijker.
Â
Eindcertificaten en/of bewijs van deelname
Als een cursist jouw cursus heeft afgerond, kun je ze een bewijs van deelname toesturen. Dit is een document met informatie over de cursus en de deelname. Dit zijn leuke toevoegingen die voor cursisten echt het verschil kunnen maken.Â
Cursus plaatsen
Account aanmaken
Om een cursus te kunnen plaatsen op Sciencetalk, dien je eerst een account aan te maken. Dat kan door naar deze link te gaan. Het systeem vraagt je vervolgens informatie in te vullen:
Voor- en achternaam:
Dit is enkel informatie ter registratie. Bezoekers en gebruikers op de website krijgen je voor- en achternaam niet zomaar te zien.
Gebruikersnaam:
Dit is de zichtbare naam van je account. Kies een naam die bij je past en die uniek is. Je kunt je account gebruiken voor het plaatsen van cursussen, webinars en seminars, deelnemen aan activiteiten op Sciencetalk en het plaatsen van reacties op het forum. Het is niet toegestaan om namen te kiezen die beledigend, discriminerend en/of vulgair van aard zijn.Â
E-mail:
Dit is het e-mailadres dat gekoppeld wordt aan je account. Niemand krijgt dit e-mailadres te zien. Het is puur voor inlogdoeleinden en voor het ontvangen van onze bevestigingsmails.
Wachtwoord en -bevestiging:
Kies een veilig wachtwoord dat je goed kunt onthouden.
Na het inzenden van deze informatie ontvang je een verificatiemail in de inbox van het ingevoerde e-mailadres. Gebruik de link in de mail om je e-mailadres te verifiëren. Daarna is je account actief.Â
In je dashboard kun je vervolgens jouw profiel invullen. Kies een passende avatar en laat een biografie achter die laat zien waar jij mee bezig bent en wie je bent als cursushost. Om de inkomsten van jouw cursus te kunnen ontvangen, dien je een Stripe account aan Sciencetalk te koppelen. Voor meer uitleg over Stripe en het koppelen van een account kun je hier terecht.
Cursusinformatie invullen
Navigeer in je dashboard naar ‘Cursussen’, en dan naar ‘Gegeven cursussen’.
Klik daarna op ‘Creëer nieuwe cursus’.
Je wordt dan automatisch doorverwezen naar de coursebuilder. De coursebuilder is een handig systeem voor het systematisch opbouwen van een cursus. We beginnen nu met het invullen van de cursusinformatie.
De eerste stap is het invullen van de cursustitel. Zorg dat deze pakkend is en de lading van de cursus dekt. Een goede titel is ook niet te lang. Je hoeft ook niet alle informatie in de titel te noemen: daar hebben we de cursusbeschrijving voor.
Vul vervolgens de slug van de cursus in. De slug is het stukje van de hyperlink van Sciencetalk dat uniek is voor jouw cursus. Een hyperlink is opgebouwd uit twee delen: het domein en de slug. Het domein in dit geval is ‘https://www.sciencetalk.nl/’. De slug is daarna uniek voor jouw cursus. Kies iets dat past bij jouw cursus en maak het niet te lang.
Dan is het tijd voor de cursusbeschrijving. Dit is een kort stukje tekst dat uitlegt waar de cursus over gaat. Dit stukje tekst is zichtbaar voor alle bezoekers van Sciencetalk die op jouw cursus klikken. Het is dus je etalage als het ware. Leg uit wat een cursist leert in jouw cursus en waarom ze jouw cursus zouden moeten volgen. Ook kun je kort iets zeggen over de opbouw. Het invulvenster geeft ook de mogelijkheid tot lay-outkeuzes.
Als volgende stap kies je jouw cursusinstellingen. Dit zijn enkele instellingen die bepalen:
- Hoeveel mensen jouw cursus kunnen/mogen volgen;
- Welk niveau de cursus is;
- Of cursisten jou vragen mogen/kunnen stellen.
Aantal deelnemers
Als je maar een bepaald aantal deelnemers wil toelaten tot jouw cursus, kun je dat hier invullen. Als je ‘0’ invult, is het aantal deelnemers onbeperkt.
Niveau
Hiermee vertel je de geïnteresseerde cursisten wat het niveau van de cursus is.Â
Vraag en antwoord
Sciencetalk biedt de mogelijkheid aan cursisten om vragen te stellen aan de cursushost. Dat gebeurt via een apart vraag-en-antwoord-systeem. Indien je niet wil dat cursisten je vragen stellen, kun je deze optie uitschakelen. Het is wel aan te bevelen deze optie in te schakelen om interactie te bevorderen.
De volgende stap is het kiezen van de categorie waar jouw cursus toe behoort. Sciencetalk biedt cursussen in de volgende categorieën:
- Biologie;
- Economie;
- Geneeskunde/Gezondheid;
- Geschiedekunde;
- IT;
- Marketing;
- Natuurkunde;
- Onderwijskunde;
- Politiek;
- Psychologie;
- Rechtswetenschappen;
- Scheikunde;
- Sterrenkunde en Ruimtevaart;
- Taalkunde;
- Tech;
- Techniek;
- Wiskunde;
- Overige.
Kies de categorie die het beste bij jouw cursus past. Soms passen meer categorieën, en die kunt die allemaal kiezen. Als er geen passende categorie is, kun je ‘overige’ kiezen. Voor onze voorbeeldcursus over bijen selecteren we ‘biologie’.
Dan is het tijd om de prijs van jouw cursus in te stellen. Dit is de prijs die een cursist betaalt voor toegang. 50% van de prijs is voor jou, en 50% voor Sciencetalk. Je kunt zelf het beste bepalen wat je cursus waard is. Je hebt mogelijkheid om twee prijzen in te vullen: een hoofdprijs en een kortingsprijs. Als je de kortingsprijs leeg laat, wordt er geen korting aangeboden.Â
De volgende stap is het uploaden van een thumbnail. Dit is een afbeelding die straks fungeert als eerdere visuele indicatie van jouw cursus. Geïnteresseerden kunnen op deze pagina als het ware cursussen shoppen. Zij klikken dan op jouw cursus op basis van de titel en de thumbnail. Zorg dus dat het een aantrekkelijke en duidelijke thumbnail is.Â
Vervolgens upload je een introductievideo. Dit is een korte video (vaak ongeveer 3 tot 4 minuten lang) waarmee de geïnteresseerde cursist een indruk krijgt van jouw cursus. Je kunt jezelf en het onderwerp introduceren, of een sneak peek geven van de cursusmaterialen. Het gaat er voornamelijk om dat de cursist na het zien van deze video denkt: deze cursus wil ik volgen!
De daadwerkelijke video upload je eerst naar een mediaplayer. Je hebt de keuze uit Vimeo of YouTube. Nadat je de mediaplayer hebt gekozen, vul je de link naar de betreffende video in. Het systeem van Sciencetalk embedt de video dan.
Content uploaden
Onderwerpen bepalen
Nu is het tijd om de inhoud van de cursus in te stellen. Dat doen we via de course builder. Dit gaat dus om de daadwerkelijke lessen en quizzen zoals jij ze hebt bepaald. Je begint met het toevoegen van een nieuw onderwerp. Een onderwerp is als het ware een ‘hoofdstuk’ in jouw cursus. Binnen een onderwerp kunnen lessen en quizzen geplaatst worden die bij elkaar horen. Begin door op de onderstaande blauwe knop te klikken:
Dan opent zich een nieuw scherm met de course builder. Je kunt de naam van het onderwerp invullen en een korte beschrijving van wat de cursist kan verwachten. Het eerste onderwerp van onze fictieve bijencursus is een inleidend onderwerp. Dit onderwerp zal dan bestaan uit een korte video (les) zonder quiz.Â
Als je op ‘onderwerp toevoegen’ drukt, word je terug naar de course builder gestuurd. Het onderwerp is nu in de lijst verschenen. Je kunt vervolgens één voor één alle onderwerpen van jouw cursus toevoegen. Onderwerp 2 van onze fictieve cursus gaat bijvoorbeeld over bijengedrag:
Als je klaar bent, staat de structuur van de gehele cursus klaar in de course builder. Voor onze bijencursus ziet dat er dan als volgt uit:
Lessen invullen
Dan is het tijd om elk onderwerp te voorzien van de daadwerkelijke content die je gemaakt hebt. Dat zijn dus in de basis video’s. Aanvullend kunnen er quizzen en bronnen gedeeld worden. Je begint door een onderwerp open te vouwen middels het pijltje rechts in de balk. Er verschijnt dan het volgende scherm:
Per onderwerp kun je dus een les of een quiz toevoegen. Het advies is om een quiz altijd te combineren met een les. Niet elke les hoeft overigens een quiz te hebben. Het is maar net wat past bij jouw cursus en de gewenste structuur. We beginnen met het toevoegen van een les voor onderwerp 2: bijengedrag. Klik op het plusje bij ‘Les’. Dit scherm wordt geopend:
Vul de naam van de les in bij ‘Naam les’. Ook laat je een tekstje achter met informatie over wat er binnen de les behandeld wordt. Het is mogelijk om binnen deze tekst ook media toe te voegen (afbeeldingen bijvoorbeeld). Als je naar beneden scrollt, heb je de mogelijkheid een lesafbeelding in te sturen. Deze afbeelding dient als thumbnail voor de les. Vervolgens kies je de mediaplayer voor je video en vul je de link in naar YouTube of Vimeo. Dan vul je in hoe lang deze specifieke les (de video) duurt. Als laatste kun je aanvullend materiaal uploaden.
Klik vervolgens op ‘les bijwerken’. De les wordt dan geplaatst.
Quiz toevoegen
Je wordt terug gebracht naar de course builder. Nu is het tijd om een quiz toe te voegen. Een quiz toevoegen is niet verplicht, maar het maakt je cursus wel completer. Begin door op het plusje bij ‘Quiz’ te klikken.
Het scherm voor het instellen van deze quiz verschijnt. Je vult dan een titel voor de quiz in en een korte beschrijving van wat verwacht kan worden. Voor onze fictieve bijencursus ziet dat er zo uit:
Druk op ‘Opslaan & volgende’. Het is dan tijd om de verschillende quizvragen op te stellen. Klik op ‘Vraag toevoegen’.Â
Bij het vakje ‘Schrijf hier je vraag’ vul je vervolgens de vraag in. Voor onze bijenquiz is de eerste vraag: “Welk type bijen bestaan in een korf?” Dit is informatie die verteld is in de theorieles. Voor het type vraag kiezen we ‘Multiple Choice’. Dat is een meerkeuzevraag met meerdere goede antwoorden. Je kent vervolgens een aantal punten toe aan deze vraag. Standaard is 1 punt. Eventueel kun je een aanvullende beschrijving of uitleg bij de vraag geven.Â
Daarna is het tijd om de opties toe te voegen. De juiste antwoorden op deze vraag zijn ‘darren’, ‘werksters’ en ‘de koningin’. Klik op ‘Nieuwe optie toevoegen’ om een antwoordmogelijkheid toe te voegen. Bij ‘Antwoord titel’ geef je de tekst in. Dat is het antwoord dus. In ons voorbeeld is dat ‘Darren’. Dan heb je de optie om een plaatje in te sturen. Dit is niet verplicht, maar het kan wel helpen bij het vormen van de quiz. Kies vervolgens of het antwoord bestaat uit tekst, uit een afbeelding of uit zowel een afbeelding als tekst. Klik dan op ‘Antwoord bijwerken’.Â
Doorloop alle antwoorden voor de vraag. Voor onze fictieve bijencursus willen we 3 juiste antwoorden en 2 foute antwoorden. Als alle antwoorden ingevuld zijn, dien je nog aan te geven welke de juiste antwoorden zijn. Aan het eind ziet het er als volgt uit:
Je hebt nu de optie om nog een uitleg bij het antwoord te schrijven. Als alles klaar is, klik je op ‘Toevoegen aan vragen’. De vraag wordt dan toegevoegd aan deze quiz. Doorloop op deze manier alle vragen die je wil toevoegen aan de quiz. Als alles klaar is, druk je op ‘Opslaan & Volgende’. Vervolgens opent het scherm voor aanvullende quizinstellingen. Je kunt daar bijvoorbeeld instellen of er een tijdslimiet is. Je kunt ook aangeven wat het slagingspercentage is (hoeveel vragen goed moeten zijn voor een positief resultaat). Als alles naar wens is ingevuld, druk je nogmaals op ‘Opslaan & Volgende’. De quiz is dan klaar en wordt toegevoegd aan het onderwerp. Vul op deze manier alle onderwerpen en lessen tot de cursus klaar is.
Instellingen en verificatie
Extra informatie invullen
Nu je cursus helemaal klaar staat, is het tijd voor wat aanvullende informatie. Deze informatie gaat vooral over de vindbaarheid van je cursus op Sciencetalk en buiten Sciencetalk (Google). Ook vul je hier de etalage van je cursus verder in. We beginnen met een cursusbeschrijving: wat gaat de cursist leren? Je vult ook de doelgroep van je cursus in. Dat kan gaan over leeftijd bijvoorbeeld, maar ook over achtergrond of interesses.Â
Dan vul je in hoe lang de cursus duurt. De cursusduur is alle tijd die een cursist nodig is aan het bekijken van beeldmateriaal en het invullen van quizzen. Bij ‘Inbegrepen materialen‘ vertel je wat bij deze cursus verstrekt wordt. Je kunt hier bijvoorbeeld noemen dat je een formuleblad inbegrepen hebt.
Bij ‘Vereisten/Instructies‘ vul je in of er aanvullende eisen zijn voor cursisten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bepaalde materialen die een cursist nodig heeft. Als laatste kies je één of meerdere tags voor de cursus. Deze komen nagenoeg altijd overeen met je eerder gekozen categorie.Â
De cursus controleren
En that’s it! Je bent nu klaar. Je kunt de cursus nog een keer doorkijken en controleren of alles in orde is. De losse lessen en quizzen kunnen worden aangepast indien nodig. Als alles in orde is scroll je weer omhoog en druk je op ‘Publiceren’. Gefeliciteerd! Je cursus is nu naar Sciencetalk gestuurd voor verificatie. Je ontvangt ook een bevestiging in je inbox.
Sciencetalk bekijkt vervolgens de cursus. We controleren of alles in orde is en of de cursus voldoet aan de eisen. Als alles goed is, wordt de cursus gepubliceerd. Deze is nu zichtbaar op Sciencetalk en het is dan tijd voor de promotie.
Cursus promoten
Automatische promotie
Als jouw cursus gepubliceerd is op Sciencetalk, wordt deze ook automatisch gepromoot. De cursus verschijnt in onze wekelijkse nieuwsbrief en wordt naar onze meer dan 35.000 leden gestuurd. Daarnaast is je cursus zichtbaar op de overzichtspagina. Als je cursus qua onderwerp aansluit op recent wetenschappelijk nieuws, kan er in één van onze blogs naar verwezen worden. Ook nemen we aantrekkelijke cursussen op in promotiemateriaal via social media. De social media van Sciencetalk zijn overigens hier (Facebook) en hier (X) te vinden. Als laatste kan de cursus besproken worden via ons forum.
Social media
De unieke link van jouw cursus kun je delen op jouw eigen social media. Je kunt verwijzen naar Sciencetalk en mensen vertellen over jouw cursus. Op deze manier is er meer blootstelling voor jouw cursus, en ontstaat interactie met de cursuspagina.Â
De link kan gedeeld worden op alle conventionele social media. Dat kan dus gaan over Facebook, X (voorheen Twitter), Instagram, LinkedIn en/of Tiktok. Je hoeft geen toestemming te vragen aan Sciencetalk alvorens je de link deelt op persoonlijke of zakelijke social media accounts.
Het forum
Sciencetalk heeft een actief en rijk forum. Met je account kun je gratis deelnemen aan alle topics, en ook zelf een topic plaatsen. Zo kun je dus ook jouw cursus promoten. Maak zelf een nieuw topic aan of vindt een topic dat al aansluit bij het onderwerp van jouw cursus.Â
Houdt er wel rekening mee dat het forum geen marketingsite is. Het is wel de bedoeling dat posts en topics informatief van aard zijn of bijdragen aan de bredere discussies op het forum. Je kunt jouw cursus zeker wel aanprijzen; maar marketing- en salespraatjes zijn niet toegestaan. Ook is het niet mogelijk om links en materiaal te promoten dat niet binnen het domein van Sciencetalk geplaatst is.
Google en SEO
Om te zorgen dat jouw cursus extra veel bezocht wordt, is het van belang dat deze goed vindbaar is via Google. Daar bedoelen we mee dat jouw cursuspagina hoog in de zoekresultaten dient te verschijnen als iemand googelt. Stel je plaatst een cursus over ‘hydro-energie’. Dan wil je dat mensen die googelen op het woord (zoekwoord) ‘hydro-energie’ jouw cursus zo snel mogelijk voor ogen krijgen; het liefst zelfs als het eerste zoekresultaat. Je zorgt dat jouw cursus hoger komt in de zoekresultaten door rekening te houden met de SEO (Search Engine Optimization) van de cursuspagina.Â
Je kunt de volgende (relatief eenvoudige) stappen ondernemen om de SEO van je pagina optimaal te maken:
- Zorg dat het zoekwoord goed en veelvuldig te vinden is in de teksten en titels.Â
- Zorg dat het zoekwoord in ieder geval te vinden is in de titel van de cursus en in de slug.
- Geef de afbeeldingen en video’s die je uploadt een naam waarin het zoekwoord voorkomt.Â
- Deel de link van de cursus zodra deze gepubliceerd is op externe domeinen. Dat kan jouw eigen bedrijfspagina zijn, maar ook relevante social media of andere forums.Â
Sciencetalk doet ook een flink stuk SEO door een hoge DA (domain authority) te garanderen, interlinking te bevorderen en de cursus te delen met anderen.
Nog vragen?
Heb je na het lezen van deze handleiding nog vragen? Wil je simpelweg even contact met een medewerker van Sciencetalk? Dat kan natuurlijk! Je kunt altijd mailen naar info@sciencetalk.nl. Ook kun je het contactformulier op deze pagina invullen. Je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.