je meet blijbaar met een gelijkspanning. dan heb je te maken met een chemische celspanning die zich opbouwt want je bent feitelijk met elektrolyse bezig. en ja als je dan chloor krijgt krijg je aan andere bronspanning. ik weet niet wat je dan onder 'mate van geleiding' verstaat, want je krijgt dan een niet lineair verband tussen spanning en stroom.hallo26 schreef: ↑di 23 apr 2024, 10:10 Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar 5,8 volt en de stroomsterkte werd ook lager. Nu willen wij dit verklaren, want we dachten zelf dat chloorgas misschien de stroomkring heeft verbroken en dat er spanning is vrijgekomen in het chloorgas of bij deze reactie. Wij kunnen hier alleen geen enkele ondersteunende bron bij vinden. Is er iemand die mij kan helpen en die wel een bron heeft ter ondersteuning?
je moet zowizo de spanning meten bij de elektrodes. dus als de spanning in elkaar zakt zal de stroom ook zakken. je meet immers de verhouding. maar zoals ik al zei is het een niet lineair verband als je dat met DC spanning doet, dus meet je geen geleidbaarheid maar iets anders.Xilvo schreef: ↑di 23 apr 2024, 11:15 Wat voor spanningsbron gebruikte je en wat waren de stromen bij 9,4 V en 5,8 V?
Als de inwendige weerstand van de spanningsbron niet te verwaarlozen is, dan kan de spanning zakken als er meer stroom gaat lopen. Als zowel spanning als stroom dalen, dan is er iets anders aan de hand, waarschijnlijk met de spanningsbron of de bedrading.
Zelfs als de opstelling een beetje als spanningsbron zou gaan werken (wat voor elektroden gebruik je?) kan dat geen verschil van 3,6 V verklaren.
Vanzelfsprekend.
Niet als de spanning daalt door veranderende eigenschappen van de oplossing. Daar gaat de vraag volgens mij over. Dan zou de stroom juist moeten toenemen.
Ik vraag mij af of elektrodepotentialen van het aan de kathode gevormde natrium en het aan de anode gevormde chloor er niet iets mee te maken hebben. Geeft dat geen tegenwerkende spanning?
Dat er potentiaalverschillen aan de elektrodes ontstaan sluit ik niet uit.Jan van de Velde schreef: ↑di 23 apr 2024, 21:21 Ik vraag mij af of elektrodepotentialen van het aan de kathode gevormde natrium en het aan de anode gevormde chloor er niet iets mee te maken hebben. Geeft dat geen tegenwerkende spanning?
misschien handig om een foto te posten van de opstelling. de combinatie spanning ineens van 9,4 volt naar 5,8 volt en de stroomsterkte werd ook lager zou duiden op een labvoeding met een negatieve weerstand inderdaad. Dus het lijkt erop dat je wat anders aan het doen bent dan gedacht wordt.hallo26 schreef: ↑di 23 apr 2024, 10:10 Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar 5,8 volt en de stroomsterkte werd ook lager. Nu willen wij dit verklaren,