Dag Anton,
Als je nu al begint te beweren dat appels objectief bezien niet naar beneden vallen trek je zelfs Newton in twijfel.
- De appel valt naar het middelpunt van de aarde toe, onder invloed van de zwaartekracht die Newton heeft beschreven. We noemen dat naar beneden vallen, en beneden is hier ongeveer het middelpunt van de aarde (de vector wijst naar het zwaartepunt).
- De zwaartekracht is een aantrekkende kracht, eigen aan massa. In dit geval overwint de aarde, omdat de massa van de aarde een sterkere aantrekkingskracht produceert dan de massa van de appel. De appel valt dan naar het zwaartepunt van de aarde.
- Zoals u weet is de magnetische kracht sterker dan de zwaartekracht. Zo kunt u met een magneet een stukje ijzer naar "omhoog" laten "vallen" door er een magneet boven te houden.
- Een waarnemer kan een appel meenemen naar respectievelijk de Noord- en de Zuidpool, hij hoeft ze daar niet te plukken.
Dag peterdevis,
in de SRT en ART gewoon het referentiestelsel met zijn meetklokken en meetlatten bedoeld
Meetlatten en meetklokken zijn meetinstrumenten en nemen deel aan de waarneming, Maar meetinstrumenten kunnen hun meetresultaten wel niet interpreteren, opstellen, eenheden uitvinden noch experimenten bedenken.Ook in de SRT en de ARTzal er wel een bewust wezen in het referentiestelsel zitten.
Dit is natuurlljk niet het geval met de werking van de natuur, waar de menselijke rol klein is. Elk deeltje van de natuur kan men als een waarnemer beschouwen, als een kracht (externe invloed) op dit deeltje inwerkt. Maar dat deeltje is dan wel een deelnemer aan de interactie bv. een appel (als verzameling van deeltjes) die naar het zwaartepunt toevalt omdat de zwaartekracht op hem inwerkt,
lijkt die kracht waar te nemen. Maar is de appel dan een waarnemer? Neutraal is de appel in ieder geval niet, want de appel neemt deel aan het gebeuren, en is dus ook deelnemer.