Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Brandweer
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: za 28 jun 2014, 11:44

Onderzoek kosten brandweer

Beste wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden,
 
De brandweer in Nederland is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Zoveel zelfs, dat veel veiligheidsregio's een forse bezuinigingsopdracht hebben. Opvallend is dat men vrijwel altijd de bezuinigingen bij de 'repressieve dienst', de vrijwillige en beroepsbrandweerlieden dus, wil behalen.
 
Het is voor ons, als brandweerlieden, bijzonder moeilijk om inzicht te krijgen in de kosten van de brandweer in een veiligheidsregio. Via de WOB moet dat mogelijk zijn, maar daarmee stel je jezelf kwetsbaar op in het kleine en ons-kent-ons-wereldje dat de brandweer is.
 
Dit bericht is een oproep aan wetenschappers/onderzoekers/studenten die een onderzoek naar de kostenverdeling binnen de brandweer wel zien zitten. Daarbij gaat het ons voornamelijk om de kostenverdeling van 15-20 jaar geleden en de huidige verdeling. De hypothese is namelijk dat vooral de 'koude kant' (preventisten, managementlagen etc.) fors duurder is geworden en dat de toegenomen kosten voor de repressieve dienst mee zullen vallen. Na een aantal grote incidenten (Schipholbrand, Vuurwerkramp) is er een explosieve toename van kantoormedewerkers bij de brandweer ontstaan. Zonder daar een waardeoordeel aan te willen geven; de brandweer wordt er natuurlijk duurder van. Maar ook verscherpte eisen voor de geoefendheid van brandweerlieden, uitgebreidere opleidingen en duurdere wervingscampagnes zullen weerslag gehad hebben op de toegenomen kosten.
 
Uiteraard ben ik bereid achter de schermen te helpen bij het onderzoek. Ik hoop dat dit bericht op de juiste plaats staat en dat er enthousiastelingen zijn die dit -absoluut beladen en publicitair waardevolle- onderzoek op poten willen gaat zetten!
 
Hartelijk dank,
Brandweer.
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.334
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: Onderzoek kosten brandweer

Goh, ik werk in het onderwijs, en in onze beroepsgroep kennen we datzelfde gevoel. En daar is ook heel lastig een vinger achter te krijgen. 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Brandweer
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: za 28 jun 2014, 11:44

Re: Onderzoek kosten brandweer

Jan van de Velde schreef: Goh, ik werk in het onderwijs, en in onze beroepsgroep kennen we datzelfde gevoel. En daar is ook heel lastig een vinger achter te krijgen. 
Bekend probleem; afschuif- en indekcultuur waarschijnlijk. Verantwoordelijkheden afschuiven naar een extra managementlaag en daardoor worden processen stroperiger en vooral duurder. Maar goed; niemand interesse dus?
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.334
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: Onderzoek kosten brandweer

Kennelijk niet binnen de 14 dagen. Je zult nogal behoorlijk thuis moeten zijn in accounting en in organisatie om hier doorheen te komen. Hoe groot is de kans dat iemand die dat zou kunnen en ook nog eens willen binnen die termijn op deze topic stuit? 
Maar zolang het hier staat is er altijd hoop.
 
Het onderwijs heeft kans gezien een extraatje van 650 miljoen "Om op korte termijn te kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs" goeddeels spoorloos in de algemene middelen te laten verdwijnen:
 
http://nos.nl/artikel/674470-leerling-ziet-weinig-van-extra-geld.html
Leerlingen merken maar weinig van het extra geld dat het bestuur van de school eind vorig jaar heeft gekregen, zo blijkt uit een enquête van de NOS onder basisscholen en middelbare scholen. Op deze scholen zitten meer dan 340.000 leerlingen.
Onderwijsinstellingen mochten de in totaal 650 miljoen euro in principe vrij besteden volgens het Herfstakkoord dat regeringspartijen PvdA, VVD sloten met oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66. Maar het kabinet wilde wel degelijk dat het geld ten goede zou komen aan de kwaliteit van het onderwijs. De extra miljoenen zouden het mogelijk maken om het onderwijs te verbeteren met bijvoorbeeld het aantrekken van jonge leerkrachten en het verkleinen van de klassen.

Spaarrekening
Maar vele scholen laten weten dat ze het geld niet meteen hebben kunnen uitgeven aan beter onderwijs, omdat er nog andere nijpende problemen waren. Ruim 80 procent van de door de NOS bevraagde scholen heeft in ieder geval een deel van het geld op de spaarrekening gezet of heeft het gebruikt om tekorten weg te werken.
Het niet direct besteden van het geld aan beter onderwijs komt ook omdat vele scholen het bedrag pas eind vorig jaar gestort kregen. De boekhoudkundige regels schrijven voor dat het geld nog in het lopende jaar moet worden besteed, anders komt het op de bankrekening. Dat is in de praktijk vaak gebeurd, omdat er te weinig tijd was om een goede bestemming te vinden.

"Nuttig en noodzakelijk"
De scholen zeggen daarmee niet dat het kabinet het geld heeft weggegooid, integendeel. De meeste scholen vinden het geld nuttig en noodzakelijk, omdat het ze wat lucht heeft gegeven. Zo konden ze er hun financiële positie mee verbeteren. Sommige scholen hoefden docenten toch niet te ontslaan.
Een kleine 30 procent van de ondervraagde scholen heeft zelfs nieuwe docenten aangenomen, al was dat soms maar tijdelijk. Andere scholen zagen daar echter bewust van af, omdat er volgens hen te veel onduidelijkheid is over de beschikbaarheid van extra geld in de toekomst.
In de ogen van staatssecretaris Dekker levert het NOS-onderzoek geen verrassingen op: "Kabinet en Kamer hebben er bewust voor gekozen het extra geld van het Herfstakkoord niet aan allerlei bijzondere voorwaarden te verbinden."
Mijn collega's en ik zien in elk geval per saldo niks van dat geld: onze salarissen salaris stijgen weliswaar (voor het eerst in 5 jaar) maar het aantal leerlingen dat ik komend schooljaar moet gaan "bedienen" stijgt beduidend harder met ca 6%. (en dat is wél een voortzetting van een al jaren durende trend).

Hebben brandweer"bedrijven" ook spaarpotjes?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Onderzoek kosten brandweer

Ik denk dat niemand meer informatie heeft dat je zelf hebt of kunt krijgen. 
 
Mocht je een WOB verzoek willen doen, maar daar je naam niet aan verbonden wilt hebben gezien je werkzaam bent bij de brandweer, is het logisch dat door een ander te laten indienen. Mocht daarvan sprake zijn dan wil ik gerust het verzoek voor je indienen onder mijn naam. 
Victory through technology

Terug naar “Politicologie en Economie”