motorhom schreef:
Ik draai de hoofdkraan dicht zodat de verbinding met het waternet van de camping wordt onderbroken en er geen water in dat net kan terugvloeien.
DIT IS VERBODEN, en terecht. Bij elke rechtstreekse verbinding tussen een leidingwaternet en een grijswaternet gelden namelijk de wetten van Murphy: alles wat mis kan gaan zal ooit een keer misgaan. Niemand zit er op te wachten dat er bij een defect aan het publieke net door tegendruk grijswater dat leidingnet in kan stromen. Met een beetje pech is een paar dagen later half de camping aan de diarrhee of erger.
motorhom schreef:
in hoeverre kan men rekening houden met 'communicerende vaten'
communicerende vaten is niks anders dan wat hier gebeurt: Is er een hoogte/drukverschil, dan stroomt er water, is dat er niet, dan stroomt er niks.
zou in je regenwatervat het water 2 meter hoger staan dan je kraan, en je slang inclusief kronkels en aansluitingen evenveel weerstand hebben als 10 m rechte leiding, dan heb je dus een "hydraulic gradient" van 2 op 10 = 20 op 100.
Daarvandaan een rechte lijn naar de leidingdiameter van 19 mm, en we lezen onderweg af dat er door die leiding om en nabij de 40 L per minuut zal gaan stromen.
- commu 922 keer bekeken
Aangesloten op een gewone keukenkraan met onderweg nog wat extra aansluitingen naar toilet of zo wordt dat alweer een stuk ongunstiger, een lager opgestelde tank wordt ook ongunstiger, maar daarvan kun je dus zelf mbv zo'n nomogram een redelijke orde van grootte inschatten.