Waarom is het gemakkelijker een keukenopstapje met daarop een zware massa te trekken dan te duwen (met hetzelfde aangrijpingspunt). Ligt dat aan de ondergrond? Op tapijt weet ik uit ervaring dat dat zo is, maar met ijs als ondergrond lijkt mij geen verschil te bestaan. Met andere woorden, ligt het aan de ondergrond?
Ik lach en dans, dus ik ben; bovendien blijft ondanks de wetenschap het mysterie bestaan!
Als je netjes horizontaal duwt of trekt maakt het niet uit. Maar aangezien je groter bent dan een keukentrapje zul je al duwende waarschijnlijk een beetje diagonaal naar beneden duwen, zodat je duwkracht een verticale component heeft die de normaalkracht en dus de wrijvingskracht vergroot. Trekkend werkt dat dan net andersom, behalve aan het trekken ben je dan ook een beetje aan het tillen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip... http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270