Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Rwinarwina Zwina
Artikelen: 0
Berichten: 80
Lid geworden op: za 29 nov 2014, 17:08

tijdens het koken

Bij het toevoegen van warmte tijdens het koken zal er geen verandering brengen op temperatuur. Naar waar gaat de aangevoerde energie dan wel naartoe ?
Gebruikersavatar
the4dimensions
Artikelen: 0
Berichten: 159
Lid geworden op: zo 27 dec 2009, 21:15

Re: tijdens het koken

Tussen de deeltjes van een vloeistof zijn er ook nog verscheidene aantrekkingskrachten die eerst moeten gebroken worden, bv. waterstofbruggen bij water, tussen ionen in een vloeistof,... Eenmaal die grotendeels weg zijn, kunnen de deeltjes genoeg snelheid krijgen en aan het oppervlak ontsnappen = verdampen.
Dat is toch wat ik denk ;)
Gebruikersavatar
cock
Artikelen: 0
Berichten: 556
Lid geworden op: zo 01 jul 2012, 16:59

Re: tijdens het koken

Tussen de deeltjes van een vloeistof zijn er ook nog verscheidene aantrekkingskrachten die eerst moeten gebroken worden,
Dag The4dimensions,
Het is zeer aannemelijk dat het temperatuurverlies bij verdamping, te maken heeft met de aantrekkingskrachten die blijkbaar door warmte gebroken worden, en dat dit proces alle toegevoegde warmte opgebruikt. Maar kan u mij dan eens uitleggen waarom water in vacuüm kookt bij relatief lage temperatuur, zonder toevoeging van warmte?
Gebruikersavatar
Fuzzwood
Artikelen: 0
Berichten: 11.177
Lid geworden op: vr 15 apr 2005, 18:37

Re: tijdens het koken

Heb je al eens aan de container gevoeld als je iets onder vacuum laat verdampen? ;)
Gebruikersavatar
Flisk
Artikelen: 0
Berichten: 1.264
Lid geworden op: vr 02 mar 2012, 14:21

Re: tijdens het koken

@zwina 

Het koken zal dan gewoon sneller gaan. Je kan dit eens uittesten op een fornuis, laat een pot water koken op een laag vuurtje. Verhoog dan de warmte en je zal zien dat het opeens harder zal beginnen koken.
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.
Gebruikersavatar
the4dimensions
Artikelen: 0
Berichten: 159
Lid geworden op: zo 27 dec 2009, 21:15

Re: tijdens het koken

Even ter bevestiging: http://nl.wikipedia.org/wiki/Latente_warmte
 
cock schreef: Dag The4dimensions,
Het is zeer aannemelijk dat het temperatuurverlies bij verdamping, te maken heeft met de aantrekkingskrachten die blijkbaar door warmte gebroken worden, en dat dit proces alle toegevoegde warmte opgebruikt. Maar kan u mij dan eens uitleggen waarom water in vacuüm kookt bij relatief lage temperatuur, zonder toevoeging van warmte?
 
Zo te zien is deze vraag al eens gesteld geweest: http://sciencetalk.nl/forum/index.php/topic/118471-waarom-kookt-water-in-een-vacuum/

Terug naar “Natuurkunde”