Ik ben met een hobby-projectje bezig en probeer hiervoor theoretisch te berekenen hoeveel stroom er kan worden opgewekt door water weg te laten lopen uit een bak.
Bij het rekenvoorbeeld wordt het water dat uit de bak stroom opgevangen en terug de bak in gebracht, waardoor de waterstand in de bak dus niet verandert, het water kan in principe oneindig lang blijven stromen.
De opening rechtsonder is rond en heeft een diameter van 10cm. De waterhoogte boven de middellijn (as) van die opening is 100cm.
De stroomsnelheid van het water uit de opening is te berekenen met Torricelli. Met g = 10m/s*s levert dit een stroomsnelheid van 4,47m/s
De buis heeft een oppervlakte van 0,0078 m2, dus het debiet is 0,0351m3/s.
Nu heb ik hier de formule gevonden om het rendement van een turbine te berekenen. Deze is:
\(
P = QH \rho g\eta
\)
P = QH \rho g\eta
\)
Waarin Q de flowrate (m3/s), H de drukhoogte (m), ρ de dichtheid van de vloeistof, g de gravitatieversnelling en η het rendement van je turbine.
Vul ik de getallen in dan kom ik op 0,0351 * 1 * 1000 * 10 * 100% = 351 W = 351 j/s
A) ben ik benieuwd of dit klopt.
B) vraag ik me af hoe het turbine-deel beter te berekenen is. Hoe bereken ik de kracht waarmee de schroef draait? en hoe bereken ik hoeveel stroom er kan worden opgewekt met deze draaikracht door bij wijze van spreken zelf een 'dynamo' te bouwen?