Jan van de Velde schreef:
daar wil ik dan wel eens graag een bron voor zien.
Het risico bestaat op miscommunicatie door onduidelijk gebruik van termen. Het IPCC stelt letterlijk:
Of the atmospheric gases the dominant greenhouse gas is water vapour
(zie
hier)
Vandaar.
Een en ander komt inderdaad voor een groot deel door de grotere aanwezigheid van waterdamp. Nu is ook per kg de IR-absorptie van water wel groter dan die van CO2, alleen gaat het dan om golflengtes die kennelijk van wat minder belang zijn. "De" IR-absorptie bestaat niet.
Overigens is er niet eens zo veel meer H
2O aanwezig dan CO
2. Boven 10 km hoogte is er nauwelijks nog water in de atmosfeer, terwijl CO2 dan vrolijk "doorgaat". Gemiddeld over de hele atmosfeer is er 10 keer meer water aanwezig. Alleen is dat gegeven niet helemaal van belang, omdat het voornamelijk om de absorptie op lagere hoogtes gaat.
Maar goed, waar de verwarring vandaan komt,: Het effect van waterdamp wordt meegenomen als feedback-effect. De waterkringloop is zó snel, (anders gezegd: de verblijftijd van water in de atmosfeer is zo kort), dat variaties in de hoeveelheid waterdamp zeer snel zullen worden opgevangen. Dit in tegenstelling tot variaties in de CO
2-concentratie. Bovendien zijn er enorme variaties samenhangend met dag/nachtritme, seizoenen en breedtegraad.
Het heeft daarom niet zoveel zin om de toename van de hoeveelheid waterdamp an sich te modelleren. Wat in plaats daarvan gedaan wordt is de extra IR-absorptie door een toegenomen concentratie water vanwege een hogere temperatuur, te modelleren als een feedback-effect.