Bartjes schreef:
Kortom: het is voor mij zeer de vraag of we IS door bombardementen effectief kunnen aanpakken. Zal het niet eerder contraproductief werken? Maar wat dan wel?
Terreur bestrijden op een westerse imperialistische manier (strikes) zal dat terreur iets indammen, maar tegelijkertijd zorgen voor een verdiepende politieke strijd in het westen, en door de terreurdreiging (van nu al dertien jaar), beginnen bevolkingen zich af te scheiden (want dat is de eigenschap als overleving in gevaar komt, Schotland en Catalonie dreigen politiek onafhankelijk te worden. Politiek, want het verloopt via de poltiek, en dan ontstaan er onafhankelijkheidsbewegingen, dus geen echte onafhankelijkheid, maar puur organisatie van een grote bevolkingsgroep)
Het westen moet vooral proberen weg te blijven uit het Midden Oosten (problemen kunnen alleen lokaal worden opgelost via diplomatie en bemiddeling, zonder politiek te gebruiken, dus strijdloze communicatie)
Het westen is al een paar duizend jaar betrokken in het Midden Oosten. Dit historische proces is over de eeuwen duidelijk steeds verder gaan uitdijen, het Byzantijnse rijk, het Romeinse rijk en ook Derde rijk zijn er blijkbaar uit voort gekomen, daarvoor zijn er nooit zulke imperia in Europa geweest. Het moet dus zijn gekomen toen de Europaan zichzelf richting het Midden Oosten bewoog.
Terreur stopt pas als je er niet in strijd tegen gaat, op geen enkele manier. Maar dan is de gedachte, moeten wij ons laten terroriseren, of onder druk zetten door terreur? Tot op heden is er in Europa nog geen ISIS achtige situatie, dus dan zijn het de beelden die de mensen vooral bang maken.
Europa/het westen moet zich vooral terugtrekken uit het Midden Oosten. Maar doordat Amerika ook niet leert van zijn verleden (vooral Vietnam), worden andere machten en politiek onder druk gezet om mee te strijden (men is altijd op zoek naar een coalitie, dus naar strijd)
Je vraag je af wat hardnekkiger is, de terreur van ISIS of de psychologische druk via de politiek (zelfs via diplomatie, want men gebruikt inmiddels politiek) Want politiek is duidelijk een middel om poppentjes onder druk te zetten en ook om bevolkingen in doorlopend in strijd te houden en/of te brengen.
Er is al meer dan een eeuw politiek en sindsdien is er doorlopend een (veelal onzichtbare) strijd gaande, het is die strijd die eerst zal moeten stoppen voordat de terreur zal stoppen, want de politiek is overal aan het verdiepen momenteel (je ziet onafhankelijkheidsbewegingen en extreem rechts weer toenemen in het westen, dat zorgt alweer voor oppositie, dus meer strijd en nieuwe bewegingen), omdat het een het gevolg is van het andere.
Het is niet simpel om terreur te stoppen, maar wel mogelijk als je de juiste kennis bezit als bevolking.
Bombardementen gaan terreur dus niet op de lange termijn verminderen, dat hebben ze ook niet gedaan na de strikes tegen de Taliban na 9/11. Die bombardementen zijn duidelijk de oorzaak waarom ISIS is ontstaan (gevaar en angst is toegenomen in het Midden Oosten)
Je weet dus dat ISIS leden heel erg bang zijn, vandaar dat zij zo gruwelijk terugslaan, want een groep in diepe angst maakt rare sprongen in het nauw (de doorlopende druk westen)