Benm schreef:
Dat zou kunnen, maar het kan ook een verschuiving betekenen in de werkzaamheden die mensen doen.
In economische termen is dat de discussie over de (neo-)Ludieten.
Feit is dat het mechanisme dat er voor zorgt dat een toename van automatisering niet leidt tot een stijgende werkloosheid nog niet gevonden is. Wat wel waar is, is dat we de afgelopen 150 jaar die inderdaad gezien hebben dat er vooral een verschuiving was naar andere werkzaamheden.
En als je eens door een Google-datacenter loopt, en denkt aan de
letterlijk miljoenen secretarissen, boekhouders, rekenaars en talloze andere papieren jobs die er ooit waren, en dat die jobs nu vervangen zijn door een horde van een paar honderd zeer goed betaalde ingenieurs, en dat de verwachting is dat dit proces nog maar begint...
Ik vraag me ernstig af hoe men op een periode van pakweg 20 jaar denkt om de >100 miljoen mensen te verschuiven in werkzaamheden in Noord-Amerika en Europa alleen al.
http://www.technologyreview.com/view/519241/report-suggests-nearly-half-of-us-jobs-are-vulnerable-to-computerization/
De essentie van het probleem is dat de meerwaarde die een economische entiteit maakt, momenteel gemiddeld voor 20% naar kapitaal gaat en 80% naar arbeid (dat zijn de cijfers voor de lage landen). Je kunt dus zeggen dat we onze welvaart verdelen op basis van de hoeveelheid werk dat iemand verricht. Die 20% naar kapitaal is voor veel mensen nog steeds een doorn in het oog, maar dat valt nog relatief goed mee (in vergelijking met andere landen en doorheen de geschiedenis).
Maar als de nood aan arbeid wegvalt, dan gaat ~100% naar degene die het kapitaal in brachten. De facto is dat een kleine groep mensen, wat dus voor een gigantische ongelijkheid zou zorgen.