Je zou je zelfs af kunnen vragen waar de wetenschap zou staan als die meneer (zijn naam weet ik even niet meer) die aan de hand van de roodverschuiving geconcludeerd heeft dat het heelal uitzet, een overtuigd aanhanger van een steady state heelal geweest was.
O, maar die waren er genoeg, en ze moesten een voor een bakzeil halen. Einstein zelf was een voorstander van het statisch heelal, maar zijn eigen relativiteitstheorie wees uit dat het heelal niet statisch kon zijn en moest instorten of expanderen. Hij voegde daarom een extra constante in die de instorting of expansie tegenging. Maar op basis van de waarnemingen van Hubble en de oerknal hypothese van LeMaitre moest hij erkennen dat hij het mis had, en noemde het 'zijn grootste blunder'.
Dat doen goede wetenschappers; vasthouden aan geloof in eigen hypotheses, en waarnemingen doen. En als blijkt dat deze een ander verhaal vertellen, erkennen dat je het verkeerd zag.
Misschien wel dat het licht energie verliest na verloop van tijd
Deze 'tired light' hypothese van Fred Zwicky heeft de afgelopen eeuw ook niet overleefd. Het idee bleek niet te stroken met een groot aantal waarnemingen, die almaar preciezer overeen kwamen met het oerknalmodel en almaar minder met energieverlies van fotonen. Inmiddels ligt de tired light hypothese in de prullenmand van de wetenschap, en wordt er af en toe alleen nog door een of andere crackpot uitgevist.
Toen het heelal kleiner was waren de massa's dichter bij elkaar en was de invloed van die massa's in de ruimte groter dan tegenwoordig.
Even terug naar jou eerste bericht, want hier zit waarschijnlijk ook een andere misvatting in. Lees eens wat door op het shell-theorema
klik. Als het heelal om ons heen homogeen is, dan is de gravitatiekracht in het centrum nul.