Het punt is dat zwaartekracht in de klassieke natuurkunde wordt beschouwd als een kracht die op onbegrepen wijze tussen twee massa's werkt, waardoor die massa's in elkaars richting willen gaan versnellen. (zoals alles waarop je een kracht uitoefent wil gaan versnellen). Met die idee valt in de meest voorkomende gevallen nog steeds prima te rekenen, en dat doen we dan ook nog dagelijks in de praktijk, niet alleen op school, tot en met de raketingenieurs toe.
Dat beeld moet bijgesteld worden, zoals je zelf al zegt wordt licht ook "aangetrokken" hoewel dat zelf geen massa heeft.
Sinds Einstein stellen we dat een massa de ruimtetijd om zich heen vervormt.
Stel je de ruimte even voor als een landkaart, dus met allemaal van die mooie gridlijnen erop, en dan driedimensionaal. Massa vervormt dus dat kaartgrid.
- spacetime 867 keer bekeken
als we even een laagje uit dat kaartgrid pakken en apart bekijken, dan zou je je voor kunnen stellen dat zo'n laagje er in de buurt van een massa zó uitziet
(NB: deze plaatjes zijn meer bedoeld om ons een voorstelling van de idee te kunnen maken, om het principe van de idee weer te geven, dan de wiskundige werkelijkheid)
- curved_spacetime 867 keer bekeken
Er ontstaat zo een soort "put" in die spacetime.
zo zou je je kunnen voorstellen dat de aarde, net als een rouletteballetje in zo'n trechtervormig roulettewiel, rondjes draait in de ruimtetijdput van de zon: we draaien niet snel genoeg om eruit te schieten, en remmen ook niet af (er is in de ruimte zo weinig om ons af te remmen) waardoor we naar de zon toe zouden spiraliseren:
- Curved_space_elipse 867 keer bekeken
Licht gaat gewoon rechtdoor, net als een voorwerp waarop geen kracht wordt uitgeoefend. Maar rechtdoor op zo'n vervormde kaart betekent, net als op de wereldbol, rechte lijnen volgen in een gebogen wereld, en dus feitelijk een gebogen lijn volgen.
een lichtstraal die dus vlak langs zwaardere objecten (zoals de zon) vliegt buigt dus ook merkbaar af als die "put" maar diep genoeg is:
- spacetime licht 867 keer bekeken
en zo zien we een ster die in feite recht achter de zon staat alsof die qua richting een beetje naast de zon staat, zoals je ook door een lens voorwerpen niet ziet op de plaats waar ze werkelijk staan. Heet ook wel "gravitational lensing", een zwaartekrachtlens dus.
Maak het object extreem zwaar (zwart gat) en de ruimtetijd wordt ter plaatse zó sterk vervormd (de put wordt zó diep en steil) dat licht er niet voorbij geraakt als het er ietsje te dicht langs gaat.
- K7czr 867 keer bekeken