De filmpjes zijn een artistieke illustratie. Het is een Hollywoodversie van de computersimulatie waarbij de camera een spectaculaire zwaai door de ruimte maakt, met halverwege een flinke vertraging en versnelling. Dat blijkt uit de sterrenachtergrond, die aanvankelijk naar links schuift, en kort voor de botsing bijna tot stilstand komt.
Over het schijnbare impulsmoment van de baanbeweging: kijk naar de draairichting van de baan van de sterrenstelsels. In het begin bewegen de twee stelsels langs hun baan tegen de klok in naar elkaar toe. Vlak voor de botsing verdwijnt de draaiing uit de baanbeweging, het wordt een rechtlijnige beweging (niet met de klok mee, noch er tegenin). De zwaai van de camera verklaart ook waarom we ergens in het begin door het equatorvlak van Andromeda vliegen.
Als ik de zwaai van de camera wegdenk is het geen schampschot meer maar een voltreffer, bij een rechtlijnige valbeweging.
Michel Uphoff schreef:
Zie deze animatie van Nasa en Esa astronomen van de verwachtte botsing van de Melkweg en Andromeda. Merk op dat de onderlinge hoek onderweg ook wijzigt.
Als die veranderende hoek over het equatorvlak van Andromeda gaat dan komt dat vermoedelijk door de zwaai van de camera.