De definities van wikipedia:
Arbeid is het verrichten van bezigheden die nut hebben voor diegene die de arbeid verricht, voor zijn of haar naaste omgeving en/of voor de maatschappij als geheel. Deze ruime definitie is van de socioloog Mok, maar er zijn ook beperktere waarin betaling voor de activiteit als voorwaarde wordt gesteld.
Kapitaal is een productieverhouding. De nadruk wordt gelegd op de beschikkingsmacht, al dan niet in geld uitgedrukt. Bij sommige klassieke economen en bij Marx wordt het kapitaal niet slechts beschouwd als een hoeveelheid productiemiddelen, of de geldswaarde ervan, maar wordt tot het kapitaal ook het loonfonds gerekend. Zie kapitaal (politieke economie).
Het kapitaal is in privébezit en wordt uitsluitend aangewend om zo veel mogelijk winst te maken. Het kapitalistische stelsel wordt geregeerd door de macht van dit kapitaal.
Een patent is inderdaad een tijdelijk en lokaal recht op een monopolie, maar ik zie nog steeds niet hoe het van intellectueel eigendom arbeid zou maken.
1) Een patent(licentie) in het bezit hebben is geen verrichting van bezigheden, noch een activiteit.
2) Het is wel degelijk een privébezit dat aangewend wordt om zo veel mogelijk winst te maken.
Lijkt me duidelijk, toch?
Om geld te verdienen en dus te kunnen overleven in onze maatschappij zijn er in ons kapitalistisch systeem 2 grote strategieën:
1) ofwel zet je je bezit in om te produceren of diensten te leveren. Dit bezit kan in theorie onbegrensd groot zijn. (=kapitaal)
2) ofwel zet je (gewoonlijk bij gebrek aan bezit) je tijd in om met je activiteit te produceren of diensten te leveren. Vooralsnog is de tijd van iedere mens begrensd tot een slordige 80 jaar. (=arbeid)
Ik denk dat er weinig mensen over twijfelen dat, als ze de keuze zouden hebben, ze bij voorkeur strategie 1 zouden volgen. Maar daar heb je bezit/vermogen voor nodig. En hoe kom je aan vermogen?
1) Keihard te werken. In de praktijk is je tijd beperkt, dus om vermogen op te bouwen zul je zeer productief moeten zijn, bijvoorbeeld door uit te vinden of te ontwikkelen. 33% van het vermogen voor strategie 1 werd zo vergaard.
2) Erven. Statistisch gezien de beste methode. 66% van het vermogen is vergaard via erven, en men verwacht dat dat aandeel in 20 jaar gaat stijgen tot ~80% om dan later af te vlakken op het historische 80à90%.
http://piketty.pse.ens.fr/files/capital21c/en/pdf/F11.7.pdf
En dat gewoon veel tijd te steken in je werk niet voldoende is om vermogen op te bouwen (dus 60-uren weken draaien met een gemiddelde productiviteit) tonen deze grafieken aan:
http://piketty.pse.ens.fr/files/capital21c/en/pdf/F11.11.pdf
http://piketty.pse.ens.fr/files/capital21c/en/pdf/F11.9.pdf
Dus, kapitaal bracht de afgelopen decennia meer en meer op, en werd minder en minder meritocratisch verdeeld. Ik denk dat die observatie van wat de automatisatie totnogtoe bracht wijst in welke richting we gaan evolueren naarmate er méér automatisatie komt.