zenn
Artikelen: 0

leven rond een zwartgat

Wat is de minminimum afstand waar leven(mens) mogelijk is rond een zwartgat.Als voorbeeld ons zwartgat in het melkwegstelsels.
testguy31
Artikelen: 0
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 22 feb 2015, 16:35

Re: leven rond een zwartgat

Hoi,
 
Het is lastig te zeggen hoe groot de afstand op een zwart gat moet zijn omdat we niet precies de massa van het zwarte gat weten.
Als je echter wel de massa weet dan zou je met de gravitatiewet van newton een schatting kunnen maken, maar om de zwaartekracht van een zwart gat tegen te werken moet je constant een kracht in de tegengestelde richting aan de zwaartekracht uitoefenen of jezelf in een baan rond het zwart gat brengen. de snelheid en  grote van de baan zijn uit te rekenen met de derde wet van kepler
 
mvg
 De Testoirs
 
Anton_v_U
Artikelen: 0
Berichten: 1.617
Lid geworden op: za 18 mei 2013, 00:05

Re: leven rond een zwartgat

Bedoel je de minimum afstand waarin nog een baan om het zwart gat mogelijk is zonder dat je er in verdwijnt? Dan moet je buiten de Schwarzschild radius. blijven. Die afstand hangt af van de massa van het zwarte gat.
zenn
Artikelen: 0

Re: leven rond een zwartgat

Ik bedoel kunnen leven zonder dat de zwaartekracht te groot wordt en ons vernietigd.

En of dat die afstand zou verschillen met een levensvorm die ontstaan is bij het zwartgat
Anton_v_U
Artikelen: 0
Berichten: 1.617
Lid geworden op: za 18 mei 2013, 00:05

Re: leven rond een zwartgat

het is niet de zwaartekracht die ons teveel wordt en ons uit elkaar trekt (spaghettification) maar het zijn de getijdenkrachten. Dat is de spanning die ontstaat als gevolg van het verschil van gravitatie in verschillende delen van je lichaam.
 
Reken zelf maar uit:
 
Neem een massa M aan voor het zwart gat. Bepaal de formule voor de valversnelling op afstand r van het massamiddelpunt met behulp van de gravitatiewet van Newton. Differentieer dit naar r. Dat levert de toename van de valversnelling per meter in radiale richting naar het zwarte gat toe.
 
Op de afstand waar da/dr = 10g/m (met g niet gram maar de valversnelling op aarde, ca 10 m/s/s) is het onaangenaam toeven want een kilogram aan de binnenkant van je lichaam en een kilogram aan de buitenkant van je lichaam een meter naar buiten wordt met 10.m.g uit elkaar getrokken. Ik schat in dat je dat nog wel overleeft maar 100g/m lijkt me wel dodelijk.
 
Deze 10g/m of 100g/m afstand kun je berekenen als functie van de massa van het zwarte gat. Als ik me niet vergis valt dit voor een "normaal" zwart gat voorbij de waarnemingshorizon Rs.
zenn
Artikelen: 0

Re: leven rond een zwartgat

Bij 9G val je flauw dus als je op een planeet terecht komt die 9x zwaarder is als de aarde is val je flauw maar ik wou eigenlijk weten hoe ver in centrum van de melkweg leven mogelijk was
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: leven rond een zwartgat

En of dat die afstand zou verschillen met een levensvorm die ontstaan is bij het zwartgat
 
 
Dat er zich in de zeer directe nabijheid van een black hole leven kan bevinden of zelfs ontstaan is uiterst twijfelachtig. De benodigde energie van een ster zal daar vrijwel altijd ontbreken. Als het zwarte gat actief is, dan is het helemaal onwaarschijnlijk dat er zich iets levends in haar buurt kan ophouden want de straling die het gat dan uitzendt is extreem dodelijk.
 
Wat wel mogelijk zou zijn is een planeet in een baan in de leefbare zone rond een ster, die op haar beurt om een (stellair, dus klein) zwart gat draait. Dan moet dat zwarte gat wel langdurig slapen, d.w.z. geen materie uit de omgeving verslinden.
 
Is de afstand groot (zoals tot het zware black hole in het centrum van onze Melkweg), dan is er geen probleem. In zekere zin draaien alle sterren in de Melkweg rond een enorm zwart gat in het centrum.
 
Hoe ver binnen de centrale kern van de Melkweg nog leven mogelijk is, is heel lastig te beantwoorden. De dichtheid is er hoger dan hier in de buitengebieden, maar ook niet zo dicht dat de (vooral oude) sterren daar echt opeengepakt staan. Het is wellicht mogelijk dat ergens in de centrumgebieden er een ster is met een planeet in een leefbare zone. Als die ster een paar duizend lichtjaar van het zwarte gat af ligt, hoeft er niet erg veel gevaar te zijn, tenzij het zwarte gat iets zwaars consumeert zoals een ster. Dan zendt het gat een enorme hoeveelheid hoogenergetische straling uit, en als die de planeet treft, wordt ze waarschijnlijk geroosterd of gesteriliseerd. Verder zijn verstoringen van planeetbanen in een compactere omgeving waarschijnlijker en dat is vrijwel altijd slecht nieuws voor de leefbaarheid.
 
De Melkweg is ongeveer 100.000 lichtjaar in diameter, en de centrale kern 10.000 lichtjaar. De zon bevindt zich op 27.000 lichtjaar van het centrum. Ik zou denken dat leefbare zone's in de centrale kern van de Melkweg heel erg lastig worden. Als ik moet gokken dan denk ik dat ongeveer 5000 lichtjaar van het centrum af, aan de rand van de kern dus, de kansen op leefbare zones duidelijk groter worden. Maar met dat zwarte gat in het centrum heeft dat eigenlijk minder te maken.
 
Google eens op "galactic habitable zone", dan vind je vast wel meer.
Anton_v_U
Artikelen: 0
Berichten: 1.617
Lid geworden op: za 18 mei 2013, 00:05

Re: leven rond een zwartgat

zenn schreef: Bij 9G val je flauw
 
 In vrije val heb je van 1000 g nog geen last. Tenzij het verschil in gravitatie op je lichaam te groot wordt. Dan wel.

Terug naar “Ruimtefysica”