F=ma
De tweede bewegingswet van Newton stelt dat de kracht om een massa te versnellen gelijk is aan: F=ma. Als men nu een massa van 1000 kg in de vorm van een kist wil versnellen, dan zal dit meer kracht vergen, dan het versnellen van een auto op wielen. Dit komt omdat de auto minder onderhevig is aan wrijving. Nochtans geldt voor beide situaties dezelfde formule, en dus theoretisch dezelfde kracht. Nu is het aandeel van massa vaak evenredig met dit van wrijving, maar zeker niet altijd, zoals bovenstaand voorbeeld illustreert. Een exactere formule zou kunnen luiden: F=wa, waarbij de w staat voor wrijving. De w vervangt hier de “inerte massa”.
Als de versnelling echter plaatsgrijpt op een helling, waarbij de massa verwijderd wordt van de zwaartekrachtsverbanden, waarin ze zich bevindt (verwijdering van een gezamenlijk massamiddelpunt die het deelt met andere massa’s, bv. Aarde), dan komt de massa (zware massa) wel om de hoek kijken en luidt de frormule F=ma cos am..
Als men de massa gewoon optilt, dan luidt de formule F=ma, en speelt de wrijving geen rol. Ook hier is de betrokken massa de zware massa, en is er geen nood aan het concept inerte massa.
Kunt u zich in deze redenering vinden.