Th.B heeft gelijk, het is niet zo dat die twee objecten exact dezelfde baan volgen. Of je daar rekening mee moet houden is afhankelijk van de onderlinge massaverhoudingen. Een object van 1 miljoen kg en een van 1 kg zullen in de praktijksituatie van de Aarde nagenoeg dezelfde baan volgen, omdat die miljoen kg vrijwel niets voorstelt in verhouding tot de massa van de Aarde (6.10
24 kg).
Hier een voorbeeldje van twee objecten, een van 1 kg (blauw) en een van een miljoen kg (rood)met dezelfde snelheid en op dezelfde hoogte in een baan om de Aarde. Zoals je ziet zijn de banen gelijk:
- 1 702 keer bekeken
Maar op het moment dat ik het rode object heel veel zwaarder maak wordt het totaal anders. Omdat het gemeenschappelijk massacentrum buiten de Aarde komt te liggen draait het rode object niet meer nagenoeg om de Aarde, maar draaien beide zichtbaar om het gemeenschappelijk massacentrum. Dat heeft grote gevolgen voor de baan van het object van 1 kg.
Hieronder hetzelfde filmpje als boven, met als enige verschil dat de massa van het rode object nu 20% van die van de Aarde is. Het gemeenschappelijk massacentrum (zwart/witte cirkeltje) ligt nu duidelijk buiten de Aarde die zelf ook een zichtbare omloopbeweging maakt.
De gevolgen voor de baan van de blauwe massa zijn enorm. Het object wordt sterk beïnvloed door de almaar wisselende gecombineerde gravitatie van de Aarde én de rode massa, en dit samenspel zorgt ervoor dat het na een chaotische baan zelfs uit het systeem geslingerd wordt:
- 2 702 keer bekeken
De relativiteitstheorie geeft inderdaad ietwat andere resultaten. Maar zelfs bij een massa ter grootte van de Aarde en een baansnelheid van 15 km/s is de afwijking zo vreselijk gering dat ze verwaarloosd mag worden. De klassieke mechanica is nauwkeurig genoeg voor vrijwel alle praktijksituaties, zelfs een traject van een sonde naar Mars kan in het algemeen nauwkeurig genoeg worden berekend met alleen de klassieke mechanica. Zie ook
dit antwoord.