Hoe is de Hubbleconstante aangepast sinds de ontdekking van een versnelde uitdijing?
Is de kosmologische constante in de Hubbleconstante verwerkt?
Voor de ontdekking van de versnelde uitdijing was er geen kosmologische constante. Einstein had die destijds wel ingevoerd, omdat hij er van uit ging dat het heelal statisch moest zijn, terwijl zijn ART zonder een dergelijke correctie altijd een dynamisch (krimpend of expanderend) opleverde. Nadat Hubble ontdekte dat het heelal expandeerde, liet Einstein zijn kosmologische constante weer los. De Hubble parameter werd daarna berekend op basis van een heelal dat louter materie en straling bevatte. Zo'n heelal moet blijvend uitdijen of eens gaan krimpen.
Pas eind vorige eeuw werd ontdekt dat het heelal
versneld uitdijde, en werd op basis van de nieuwe metingen de kosmologische contante Lambda in het ΛCDM model ingevoerd (zie eerder bericht). Deze Lambda is een maat voor de hoeveelheid donkere energie, een negatieve waarde die toeneemt met de inhoud van de ruimte. Hoe meer ruimte hoe meer negatieve druk de zwaartekracht tegenwerkt, hoe sneller het heelal expandeert. Met dit aangepaste model kan nu de waarde van de Hubble parameter door de tijd worden berekend, en vergeleken met de waarnemingen. Volgens de huidige waarnemingen moet de kosmologische constante ongeveer 0.7 zijn. 70% van de massa van het heelal wordt dan ingenomen door een onbekende energie die het heelal steeds sneller laat uitzetten.
De huidige Hubble parameter H
0 is in alle gevallen 67 km/s/Mpc (meetonnauwkeurigheid in het verleden buiten beschouwing gelaten) , maar de waarden van de Hubble parameter die we nu voor een bepaald tijdstip in het verleden en de toekomst berekenen wijken dus af van de waarden die golden vóór de ontdekking van de versnelde expansie.
kun je een voorbeeld geven van met welke snelheden de uitdijing is verandert sinds de ontdekking van de versnelling?
De bijbehorende wiskunde is pittig. Ben je daar goed in, dan is deze bijlage een aanrader:
Ik heb een Excel sheet gemaakt met berekeningen van de schaalfactor, de leeftijd van het heelal die daar bij hoort en de Hubble parameter bij een bepaalde leeftijd van het heelal. De berekening van de Hubble parameter is vereenvoudigd, dus niet exact. We stellen de schaalfactor van het huidige heelal op 1.
Eerst beide grafieken bij een vlak heelal dat alleen materie bevat
(Ωm=1, ΩΛ=0):
- M1L0schaalfactor 1767 keer bekeken
- M10L00H-leeftijd 1767 keer bekeken
klik op de afbeeldingen voor grotere weergave.
Links: De zwarte lijn is schaalfactor 1, het heden dus. Het heelal zou iets minder dan 10 miljard jaar oud zijn. 50 miljard jaar na de oerknal is de schaalfactor 3, de afstanden zijn 3 keer groter dan nu. Rechts: In het heden is de Hubble parameter H
(a) ongeveer 70 km/s/Mpc, en als het heelal 50 miljard jaar oud is, is deze parameter ongeveer 15 km/s/Mpc. De parameter vlakt af, maar daalt nog duidelijk, tot ze in het oneindige nul wordt. 5 miljard jaar geleden, het heelal was toen bijna 5 miljard jaar oud, was de schaalfactor ongeveer 0,6 en de bijbehorende Hubble parameter was ongeveer 140 km/s/Mpc.
Dezelfde grafieken bij een vlak heelal dat 27% materie en 73% donkere energie bevat
(Ωm=.27, ΩΛ=.73):
- M03L07schaalfactor 1767 keer bekeken
- M03L07H-leeftijd 1767 keer bekeken
klik op de afbeelingen voor grotere weergave
Links: De zwarte lijn is schaalfactor 1, nu dus. Het heelal zou bijna 14 miljard jaar oud zijn. 32 miljard jaar na de oerknal is de schaalfactor 3 en zijn de afstanden 3 keer groter dan nu. Rechts: Nu is de Hubble parameter wederom ongeveer 70 km/s/Mpc, en als het heelal 32 miljard jaar oud is, is deze parameter ongeveer 59 km/s/Mpc. Ze daalt ook nauwelijks meer. 5 miljard jaar geleden, het heelal was toen ongeveer 9 miljard jaar oud, was de schaalfactor ongeveer 0,7 en de bijbehorende Hubble parameter was ongeveer 82 km/s/Mpc.
Zoals je ziet gebruiken beide modellen een H
0 (vandaag) van ruwweg 70 km/s/megaparsec, maar verschillen de Hubbleparameters in het verleden en de toekomst, de geschatte leeftijd van het heelal en de snelheid van de expansie tussen beide modellen aanzienlijk.
Wil je zelf eens experimenteren met andere parameters voor H
0 en de massa en energie, hier het Excel werkblad: