Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
tempelier
Artikelen: 0
Berichten: 4.388
Lid geworden op: zo 08 jan 2012, 00:59

Van hoe ver zouden we ons zelf kunnen zien?

Als (hypothetische) buitenaardse wezens ongeveer over onze middelen kunnen beschikken,
op welke afstand zouden ze ons dan nog net kunnen waarnemen?
 
Ik bedoel daarmee niet ons mensen, maar onze planeet.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: Van hoe ver zouden we ons zelf kunnen zien?

De meest gebruikte huidige technieken zijn sterbedekking (o.a. Kepler) en/of meting van de radiale snelheid van een ster (o.a. Harps). Andere methoden als micro lensing, pulsar timing en astrometrie vallen in dit geval af.

 

Een 'zonsverduistering' door de Aarde levert een vermindering van de helderheid van de Zon met ongeveer 0,0084% op. Dat zou een instrument als Kepler nét kunnen waarnemen. Maar dan moet de Aarde, gezien vanaf die verre planeet wel ieder aardjaar voor het Zonneoppervlak verschijnen, en die kans is ongeveer 0,5%. Daarnaast zou de Aarde dan om zeker te zijn ook op een andere manier gedetecteerd moeten worden o.a. om de invloed van zonnevlekken en helderheidsvariaties van de Zon uit te sluiten. Op zijn best zouden we zonder andere waarnemingen een mogelijke planeet registreren.

 

Het slingeren van de Zon door de Aarde beperkt zich tot slechts maximaal 0,1 meter radiale snelheid per seconde (en dat moet dan gevonden worden binnen een scala van andere verstoringen door de overige planeten). Ook hier moet er van buitenaf ongeveer tegen het baanvlak van de Aarde aangekeken worden, is die hoek loodrecht op het vlak, dan is er geen radiale snelheid meetbaar. Harps (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) kan radiale snelheden van iets minder dan een meter per seconde meten, en dus is de Aarde met deze techniek nog niet te vinden.

 

Met veel geluk zou dus de Aarde gevonden kunnen worden, maar de zekerheid zal niet zo groot zijn. De afstand waarop de Aarde gevonden kan worden is zo beperkt tot de maximale afstand waarop de Zon kan worden waargenomen én waarbij de minieme helderheidsverschillen nog voldoende gemeten kunnen worden, pakweg magnitude 16 tot 20 voor een instrument als Kepler. De Zon heeft een absolute magnitude van 4,83 (ze schijnt als een sterretje met magnitude 4,83 op een afstand van 10 parsec). De Zon zou door Kepler nog waargenomen kunnen worden als ze ruwweg 13 magnituden, ongeveer 160.000 maal zwakker is, zodat de afstand dan maximaal 400 keer verder kan zijn, zo'n 4000 parsec, ruim 12.000 lichtjaar.

 

Als over een kleine 6 jaar de E-Elt af is, dan wordt het vinden van een Aarde voor een Zon een 'eitje'. Zie daarvoor dit topic.
Gebruikersavatar
tempelier
Artikelen: 0
Berichten: 4.388
Lid geworden op: zo 08 jan 2012, 00:59

Re: Van hoe ver zouden we ons zelf kunnen zien?

Bedankt voor de informatie.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Terug naar “Sterrenkunde en Ruimtevaart”