Fuzzwood schreef:
Met andere woorden: vraag 39 is foutief gesteld.
De versnelling is 3,3 m/s
2 en de massa is 70 ton. Die versnelling heb je nodig om op tijd de snelheid te bereiken waarbij de vleugels voldoende lift kunnen genereren om het ding op te tillen.
F = m x a dus, moeilijker moet je het niet maken.
Het antwoord van 700 kN is fout want je past F=m.g toe op een situatie waarin je die niet toe mag passen. De stuwkracht van de motoren is immers horizontaal.
De liftkracht moet natuurlijk wel gelijk zijn aan mg. Die kan veel groter zijn dan de stuwkracht omdat de verplaatsing in de richting van liftkracht veel kleiner is dan de verplaatsing in de richting van de stuwkracht (denk aan arbeid). Deze laatste redenering kan niet worden verwacht van VMBO kandidaten, ik denk zelfs dat op een VWO examen niet zoveel leerlingen dit kunnen uitleggen.
Of de luchtweerstand verwaarloosd mag worden, hangt er vanaf of de stuwkracht veel groter is dan de weerstandskracht. Als dat zo is, dan is de versnelling bij goede benadering constant en de weerstandskracht mag worden verwaarloosd.
De vraag is niet fout maar wel onhandig gesteld. Beter zou zijn:
Bereken de kracht van de motoren die minstens nodig is om voldoende te kunnen versnellen op de startbaan als de weerstandskrachten verwaarloosd mogen worden.
De verwarring zit 'm in de formulering: "kunnen opstijgen" betekent in deze context "met minstens 3,3 m/s
2 horizontaal kunnen versnellen". Best ingewikkeld om de gegevens op deze manier te koppelen.