Toch is het wel een valide vraag: mogen bronnen alleen klimaatwetenschappelijk zijn?
Nogal bruusk genomen zou dat zoiets zijn als een discussie houden over de effectiviteit van het voorkomen van hartinfracten door te bidden, waarbij de enige valide bronnen dominees en pastoors zijn. Ik geloof direct dat 97% daarvan aangeeft dat het effectief is, hoewel de gemiddelde persoon uit een ander vakgebied hier heel anders over zal denken en dat nog kan onderbouwen ook.
Dit is een wetenschapsforum, en de basis voor discussie wordt gevormd (moet worden gevormd) door controleerbaar feitenmateriaal. De basis kan en mag niet zijn het citeren van andere mensen die eenzelfde mening zijn toegedaan. En helaas bestaat een overgroot (>97%) deel van die zogenaamd sceptische sites uit niets meer dan meningen.
Ik denk niet dat het een probleem is als iemand hier een betoog houdt waarom de rol van CO2 wordt overdreven, als hij dat kan ondersteunen met een berekening (=controleerbaar feitenmateriaal). Wat wel een probleem is als iemand hier X beweert, dat ondersteunt met een link naar een website waar X, Y en Z staan, en niet geïnteresseerd is in de uitleg van een ander waarom bewering X (en Y en Z) op die website onjuist zijn, maar aan komt zetten met nieuwe beweringen P, Q en R, onder verwijzing naar een website waar S, T en U staan.
Het valt lastig te ontkennen dat klimaatwetenschappers voor hun broodwinning goeddeels afhankelijk zijn van het bestaan van global warming, en bewijzen van het tegendeel daardoor als een bedreiging voor hun broodwinning kunnen zien.
Dat valt heel makkelijk te ontkennen. Subsidies worden toegekend aan onderzoeksvoorstellen, niet aan resultaten. Als de conclusie bij voorbaat al bekend zou zijn hoeft er niets te worden onderzocht en wordt ook geen subsidie toegekend.
Je redenering gaat nog verder mank. Op eenzelfde manier zouden virologen geen baat hebben bij publicaties waaruit blijkt dat HIV niet bestaat, zouden ruimtevaatorganisaties geen baat hebben bij publicaties waaruit blijkt dat de maanlanding nep is en zouden geofysici geen baat hebben bij publicaties waaruit blijkt dat de Aarde hol is.
In die zin is het anders dan bij de meeste andere wetenschappen: als je daar geen effect vindt, of een effect tegengesteld aan wat je vooraf aannam is dat meestal geen probleem voor je toekomst. Theoretische fysici hoeven bijvoorbeeld geen higgs boson te vinden om hun werk relevant te houden, als dat niet was gevonden was er genoeg anders te onderzoeken.
Als je bij klimaatonderzoek een tegengesteld effect vindt, of een systematische fout waaruit blijkt dat eerdere metingen of modellen niet juist zijn, dan schrijf je dat op en dien je het in ter publicatie. Zolang de strekking van het verhaal klopt, het verhaal leesbaar is en relevante referenties worden genoemd is er niets, maar dan ook echt niets, wat publicatie in de weg staat. Dergelijke artikelen worden gepubliceerd en er wordt ook naar verwezen in de assessment reports van het IPCC.
In die zin is er echt helemaal niets anders dan bij andere wetenschappen. Zelfs artikelen die grotendeel op een hypothetisch (maar op zich plausibel) mechanisme zijn gebaseerd, zoals die van Svensmark, komen voor publicatie in aanmerking.
Wel is het zo dat het overgrote deel van de publicaties een duidelijke kant op wijst. Daar kun je allerlei mechanismes voor verzinnen, maar de meest voor de hand liggende is dat het merendeel van de resultaten kennelijk die kant op wijst.
Specifiek voor klimaatwetenschap is dat het een tak is die compleet afhankelijk is van maatschappelijke relevantie. Als de conclusie zou zijn dat er niets aan de hand was zou de financiering voor het onderzoek onmiddelijk opdrogen. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat men fraudeert, maar wel dat er een uitzonderlijk sterk motief aanwezig is om dat te doen als de data onwelgevallig blijkt.
Specifiek voor het ontkennen van de rol van CO2 is dat dit gunstig is voor bedrijven die geld verdienen met de verkoop van fossiele brandstoffen. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat alle klimaatsceptische sites gesponsord worden door oliemaatschappijen, maar er is wel een uitzonderlijk sterk motief voor deze bedrijven om op die manier de publieke opinie te beïnvloeden.
Ik denk dat het beter is om af te zien van dit soort suggestieve argumenten.