Kan men het centrale Black hole van de melkweg beschouwen als het gemeenschappelijk massamiddelpunt van de materie
Kan men de Zon beschouwen als het gemeenschappelijk massacentrum van het zonnestelsel? Daarop was het antwoord nee. Hoewel de Zon door haar enorme massa zeer dicht bij dat centrum ligt,
is ze niet het centrum. Hetzelfde gaat op voor Sgr A*. Het ligt waarschijnlijk zeer dicht bij het centrum, maar ze
is het centrum niet.
De zon draait voor zover ik weet rond het centrale Black hole van de melkweg, en dit aan een behoorlijke snelheid.
Nee, de Zon draait zoals alle sterren rond het gemeenschappelijk massacentrum van de Melkweg, en dat doet ze met ruwweg 230 km/s.
Heeft dit een merkbaar effect op de waarneming van de positie van de zgn. vaste sterren buiten de Melkweg
Nauwelijks. Er zijn maar een paar sterrenstelsels dichtbij genoeg om er met de krachtigste telescopen individuele sterren in te kunnen onderscheiden. De Andromedanevel (2,2 miljoen lichtjaar weg) is daar een voorbeeld van:
- andromeda 1596 keer bekeken
Individuele sterren in de buitengebieden van de Andromedanevel door de Hubble telescoop. Bron: Nasa
Tijdens een observatie over 10 jaar bijvoorbeeld, zou ons zonnestelsel 0,007 lichtjaar verplaatsen. De te berekenen verschuiving (parallax) van een ster in de Andromedanevel zou dan op basis moeten van een driehoek met een basis van 0,007 en een hoogte van 2,2 miljoen. De verplaatsing zou dan (de rotatie van de Andromedanevel buiten beschouwing gelaten) ongeveer 0,6 milliboogseconde zijn. Een precisie-instrument als Gaia (
klik) is in staat zo'n hoek te meten, zij het dat Gaia absoluut niet in staat is een individuele ster in de Andromedanevel te ontwaren. Zouden we een paar honderd miljoen jaar de tijd hebben, dan zouden we de Andromedanevel in haar geheel een baantje (diameter ongeveer 1,5 booggraden, dat is 3 manen groot) kunnen zien trekken tegen de verre achtergrond, net zoals we dat zien bij nabije sterren door de baan van de Aarde rond de Zon:
Wat schiet er dan nog over om in de black hole te vallen?
Zie het zo: Materie die richting het black hole gaat wordt uiteindelijk heet. Veel van die materie gaat het black hole niet in, maar wordt weer de ruimte ingeslingerd. Geschat wordt dat slechts 1 procent van de materie die in de accretieschijf van een zwart gat terecht komt uiteindelijk de event horizon bereikt en in het black hole verdwijnt. De materie in de accretieschijf die 'vroegtijdig' wordt weggeslingerd is niet extreem heet en straalt voornamelijk in radio en infrarood golflengten. Een gering deel komt dichter bij de waarnemingshorizon en wordt extreem heet, dat deel straalt voor het de grote oversteek aangaat in ultraviolet en Röntgen. De rest, ongeveer 1% verdwijnt in het black hole.