Ik heb eigenlijk een neutrale waarnemer nodig, die vanuit een positie van absolute stilstand, de bewegingen van de planeten rond de zon beschouwd
Absolute stilstand bestaat niet, dus die postie ook niet. De perkenwet krijgt geen andere betekenis, en een globaler beeld is geen objectiever- maar een ander beeld en daarmee is een neutraler waarnemer ook uitgesloten. Zoals je weet bestaan er geen voorkeur voor referentieframe's, ieder frame is gelijkwaardig.
Je hebt gelijk dat de perkenwet uitgaat van een Zon in het brandpunt van de omloopbaan. Dat is niet zo'n groot probleem gezien de enorme massa van de Zon t.o.v. de planeten, maar het is niet correct. Newton loste de beweging van zowel Zon als planeet op met de formules voor het tweelichamenprobleem (
klik), lastige materie. In feite draaien zowel de Zon als de planeet (als we ons even hiertoe beperken) beide Keplerbanen rond het gemeenschappelijke massacentrum, maar de beweging van de Zon is dan gezien de massaverhoudingen zeer gering en ze bevindt zich zeer dicht bij dat massacentrum/brandpunt.
Met een hele familie aan planeten wordt dat wiebelen van de Zon ongemeen complex. Hier een animatie op basis van waarnemingen gedurende 50 jaar van de beweging van de Zon rond het gemeenschappelijk massacentrum van het zonnestelsel, klik er even op en wacht tot de animatie start.
- Dans van de Zon 934 keer bekeken
Bron: m.u.
Het beeld dat je zou krijgen boven het massacentrum van de Melkweg, kijkend naar de Zon en een daaromheen roterende planeet in een elliptische baan, zal sterk overeenkomen met wat je in de derde animatie zag vwb. de Zon. Een Zon die een trage omloop doet, op de tijdschaal van een mens is het met slechts een omloop in ruwweg 250 miljoen jaar vrijwel een rechte lijn. Om de Zon spiralen dan de planeten waaromheen de manen in een spiraal in een spiraal bewegen.
In deze animatie zie je dat gebeuren. Natuurlijk is hier niets op schaal, en de planeet (a) is zo zwaar dat de beweging van de Zon rond het massacentrum duidelijk zichtbaar is als een golfbeweging. De Aarde maakt ook een soort golfbeweging rond haar baan, dat is hier niet zichtbaar. Maan en Aarde draaien natuurlijk rond hun gemeenschappelijk massacentrum dat een Keplerbaan rond de Zon beschrijft. De Keplerbaan van het gemeenschappelijk massacentrum van de drie lichamen rond het Melkwegcentrum is de blauwe horizontale lijn. Klik op de animatie om hem te starten.
- omloop 933 keer bekeken
Bron: m.u.