Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
dirkcouprie
Artikelen: 0
Berichten: 11
Lid geworden op: do 24 sep 2015, 13:23

bloedmaan

volgens mij was Galilei de eerste die de juiste verklaring gaf van het verschijnsel "earth shine" (in zijn Dialoog over de twee wereldstelsels, dag 1, 92), nl. zonlicht door de aarde weerkaatst naar de maan. Maar wie was degene die de juiste verklaring gaf voor het verschijnsel van de "bloedmaan"? (nl. door de aardatmosfeer afgebogen zonnestralen, waarbij de niet-rode kleuren worden uitgefilterd).
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.716
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: bloedmaan

Lijkt me moeilijk om dat precies te bepalen wie dat als eerste stelde. Misschien Herschel in 1849 in zijn boek Outlines of Astronomy:
 
"The cause of these singular, and sometimes very beautiful appearances, is the refraction of the sun's light in passing through our atmosphere, which at the same time becomes coloured with the hues of sunset by the absorption of more or less of the violet and blue rays, as it passes through strata nearer or more remote from the earth's surface, and therefore more or less loaded with vapour."   (klik)
 
Toen was nog niet duidelijk dat het blauw wordt weggefilterd door verstrooiing aan de luchtmolekulen, maar daar vroeg je ook niet naar.

 
dirkcouprie
Artikelen: 0
Berichten: 11
Lid geworden op: do 24 sep 2015, 13:23

Re: bloedmaan

hartelijk dank voor dit citaat
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.716
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: bloedmaan

Het zou me niet verbazen als Newton het ook al begreep. In ieder geval dacht Newton na over de mogelijke eclipskleuren bij andere planeten. Hij had op zeker moment een hypothese dat de lichtsnelheid van blauw licht lager is dan die van rood licht. Als test bedacht hij dat dat zou blijken uit de eclipskleur van de Jupitermaantjes. Een wit Jupitermaantje zou blauw moeten verkleuren vlak voor het verdwijnen in de schaduw van Jupiter. Elke avond zijn er een paar eclipsen van Jupitermaantjes, dus men hoefde gelukkig niet zo lang te wachten als op aardse maansverduisteringen. De koninklijke astronoom Flamsteed tuurde door zijn telescoop en concludeerde dat de maantjes niet verkleuren. Newton verwierp de hypothese.
 
(klik)

 

Terug naar “Sterrenkunde en Ruimtevaart”