Er ontstaat inderdaad geen massaverschil in de accu door de elektronen die via de - pool naar de + pool stromen, ze blijven allemaal in de accu en wisselen alleen van locatie. De (minuscule) extra massa van de accu ontstaat door de in de accu opgeslagen energie.
Energie heeft massa. Extreem weinig zoals je kan zien in het eerdere sommetje. Massa kan omgezet worden in energie (extreem veel energie, het jaarverbruik van Nederland is gelijk aan slechts 33 kg materie). Massa en energie kan je beschouwen als verschillende kanten van dezelfde medaille en je kan ze in elkaar omrekenen met de bekende formule.
Zo wordt alles dus zwaarder als het meer energie bevat, en die energie kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld:
- Een stalen kogel die heet is, is zwaarder dan dezelfde kogel die koud is. Thermische energie (inwendige bewegingsenergie) in dit geval.
- Een ingedrukte spiraalveer is zwaarder dan een ontspannen spiraalveer. Elastische potentiële energie in dit geval.
- Bij chemische reacties komt vaak bindingsenergie vrij, en de componenten hebben dan na de reactie in totaal iets minder massa. Chemische energie dus. De accu is een voorbeeld van elektrochemische energie.
- Bij fusie van veel (lichte) elementen is het gefuseerde element minder zwaar dan de fuserende elementen (fusie van waterstof tot helium bijvoorbeeld), het massaverschil komt vrij als energie. Nucleaire energie in dit geval.
En zo zijn er nog een aantal verschijningsvormen van energie te onderscheiden.
In het geval van het stroomnet hebben we het over wisselspanning. De elektronen gaan dan heen en weer terug, dus ook hier blijven de elektronen in het stroomnet. Er hoeft dus niet aangevuld te worden, er wordt alleen verplaatst.