Professor Puntje schreef:
Als het "externe" magnetische veld homogeen is zullen de magneten inderdaad (willen) gaan draaien om een optimale oriëntatie te verkrijgen, maar zullen ze ook horizontaal verschuiven? In een homogeen veld maakt horizontale verschuiving immers niets uit...
Link met het antwoord gevonden:
http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=1802
Ah.... zeer goed punt! Bedankt voor het ophelderen hiervan. Dat is het. Mijn beeld hierbij is zo gekleurd door de praktijk, waarin je vrijwel nooit een homogeen magneetveld in werking ziet op een andere magneet, dat ik dit heb gemist.
Het betekent dus dat er per se een heterogeen magneetveld nodig is, om te zorgen dat die zijwaartse verplaatsing wel optreedt. Om te zorgen dat het in- en uitgaan van de magneetjes aan het rad dan nog energie behoudend bewegen, zal constructietechnisch vermoedelijk een hele toer worden.
Bovendien, schoot me vandaag te binnen, stel DAT inderdaad de situatie zou optreden waarbij alleen de magneetjes aan het wiel in de rechter helft naar rechts verplaatst zijn (niet of minder in de linker helft) en dat dit als het wiel gaat draaien zo blijft. Dan is er zodra het wiel daardoor in beweging komt geen verandering van de potentiele energie van het wiel plus de magneten samen. Er zijn dan alleen veranderingen in de individuele potentiele energieen van de magneetjes. Maar als het systeem als geheel geen verandering van potentiele energie ondergaat, wordt er oko geen arbeid geleverd en dus komt het systeem ook niet in beweging. Energetisch valt het dus prima te snappen dat het niet werkt. Deze redenering is in wezen equivalent met de beschouwing over het conservatieve veld van Back2Basics.
Maar nu het krachtenspel nog. Voor de opstelling uit het patent aangehaald door Back2Basics, snap ik het wel omdat de kleine wielen boven en onder een dragende functie hebben voor de ballenketting, die de kracht op het buitenste wiel zodanig verminderen, dat er geen netto koppel op dat wiel werkt. Dit doet vermoeden dat er in mijn opstelling iets vergelijkbaars speelt, maar ik kan daar nog niet goed de vinger op leggen.
In plaats van de symmetrie links en rechts van de as te bekijken, kun je ook de symmetrie boven en onder de as bekijken: de 9-3 uur scheiding, als het de wijzerplaat van een analoge klok was
Een deel in de bovenste helft zal naar rechts getrokken worden. Zo ook een overeenkomend deel uit de onderste helft, dat zal ook naar rechts worden getrokken. Deze krachten heffen elkaar op, waardoor er geen overblijvend koppel is.
Juist niet! Het ophangpunt voor de bovenste helft ligt onder (op de as van de wijzers van de denkbeeldige klok), waardoor de bovenste helft met de klok mee zal willen draaien. Het ophangpunt voor de onderste helft ligt boven, waardoor het ook met de klok mee zal willen draaien.