Ik zat pas een artikel te lezen over het zonnestelsel.
Toen dacht ik: wat is nu eigenlijk het belang/het nut van het zonnestelsel voor ons al mens zijnde.
Ik heb al een tijdje lopen zoeken op internet etc. maar kan niet echt een duidelijk antwoord op mijn vraag vinden.
Volgens het antropocentrisch principe is het zonnestelsel er om ons de mens het leven mogelijk te maken, als het zonnestelsel er niet was zoals het er nu ongeveer is zouden wij in deze staat er ook niet kunnen zijn.
BvV schreef:
Toen dacht ik: wat is nu eigenlijk het belang/het nut van het zonnestelsel voor ons al mens zijnde.
Ik denk niet dat er echt een 'nut' is. Het is verkeerd om te denken dat alles een nut heeft (Wat zou het nut zijn van malariamuggen? Het nut van een staartbeentje? Het nut van de blauwe kleur van de lucht?)
Zonder zonnestelsel zou de wereld er uiteraard (heel erg) anders uitzien.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
Als ik de vraag zo mag lezen: Wat hebben wij als mensheid te danken aan het zonnestelsel, dan is er wel wat over te zeggen.
Allereerst zouden wij (en de Aarde en alle leven er op) zonder Zon niet bestaan, dat is volstrekt duidelijk.
BenM tipt het ook aan; zonder de enorme materiewolk rond de jonge Zon zou het niet tot planeetvorming gekomen zijn. Hoewel het misschien niet onmogelijk is, is de kans dat uit zo'n wolk slechts een, en dan ook nog een leefbare, planeet ontstaat heel klein. Enorme hoeveelheden waterstof en helium moeten eerst weggehaald worden door de zwaartekracht van voor ons onleefbare reuzenplaneten, zodat er zich dichter bij de ster rotsachtige planeten uit zwaardere elementen kunnen vormen.
De Maan heeft een rol bij het stabiliseren van de stand van de as van de Aarde, en natuurlijk in de getijden, maar het eerste is mogelijk belangrijker. Zonder onze redelijk zware Maan zou het goed kunnen dat de stand van de Aardas tientallen graden varieert, zoals dat bij Mars (twee onbetekenende maantjes) met variaties van meer dan 45 graden het geval lijkt te zijn geweest. Dat zou gigantische klimaatveranderingen teweeg brengen, met mogelijk kleinere kansen voor complexer leven.
Kunnen we nu buiten de andere planeten? Als het zonnestelsel op de Zon, Aarde en Maan na leeg is, dan lijkt mij er geen direct en groot probleem te zijn, behalve dat in de verre toekomst eventuele kolonisatiemogelijkheden wegvallen. Maar als we de biljarden brokken ruimtepuin aanschouwen die rond de Zon draaien, dan mogen we heel tevreden zijn met een groep gasreuzen die ver weg de overgrote meerderheid van die troep voor ons afvangen, zodat de Aarde niet veel vaker dan nu gebombardeerd wordt en wij er mogelijk nooit zouden zijn geweest.
Maar wat het 'nut' van het zonnestelsel nu is? Het heelal heeft geen nut, het is er. En wij mogen ergens op een niets betekenend stofje in de oneindigheid er heel even in leven en er ons over verbazen.
Naast het feit dat het zonnestelsel veel invloed op ons dagelijks leven heeft, is het voor ons als mens zijnde denk ik vooral nuttig voor het geval dat de aarde overbevolkt raakt, dat we dan ergens anders heen kunnen.
Het is natuurlijk geen keuze die we in de praktijk hebben, maar het verwijderen van de rest van het zonnestelsel, inclusief astroiden en kometen zou voor de toekomst wel de kans reduceren dat er nog een keer een grote inslag plaatsvindt. Of die zekerheid het gebrek aan koloniseerbare ruimte goed maakt is ieders keuze
Benm schreef:
verwijderen van de rest van het zonnestelsel,
dan toch wel zon en maan maar laten hangen waar ze hangen want zonder die beiden wordt de Aarde rap onleefbaar. Zon vanwege energie en maan vanwege stabiliteit.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip... http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
dan toch wel zon en maan maar laten hangen waar ze hangen want zonder die beiden wordt de Aarde rap onleefbaar. Zon vanwege energie en maan vanwege stabiliteit.
Dat leek me uit voorgaande opmerkingen voldoende duidelijk
Qua geschiedenis is 'de rest' echter wel heel relevant. De botsing waaruit de aarde en maan zijn ontstaan is, astronomisch gezien, tamelijk recent, en zonder die aanvaring was de aarde een andere planeet geweest. Mogelijk wel leefbaar, afhankelijk van in welke baan ze terecht was gekomen.
- Het nut dat de aardas schuin staat t.o.v. de zon, is dat er op het noordelijk en zuidelijk halfrond gebieden zijn met vier jaargetijden.
Dit natuurlijk met hun typische vegetatie en landbouw.
Ook omdat er een afwisseling winter/zomer is, overleven er niet altijd tropische insecten.
- Het nut van de maan en zijn getijdenwerking is dat er in die modderpoelen waar de getijden zijn werking heeft,
een overgang ontstaat van zee naar landleven (vinnen van vissen worden pootjes).
Exoplaneten met een maan hebben alzo ook sneller kans op landleven.
- Even herhalen wat Michel Uphoff schreef : Heeft een planeet een erg schuine stand dan is er een extreem klimaat.