Benm schreef:Vergelijk het met het fabriceren van een bol silicium om via interferometrie te bepalen hoe groot deze is, en daarmee hoeveel atomen erin zitten.
De vraag is in hoeverre dat vergelijkbaar is. Het aantal wordt daar helemaal niet geteld maar geschat. Met rontgen wordt eenmalig de afstand tussen de atomen gemeten, daarmee bereken je het aantal deeltjes per m3, en dat vermenigvuldigd met 4/3 πR3 is de schatting van het aantal atomen in de bol.
Benm schreef:Voor praktische metingen heb je natuurlijk andere instrumenten die gekalibreerd zijn. Wat de allerbeste aankan durf ik niet niet zeggen, maar bijv een hp/agilent apparaat van een paar duizend euro meet 6 a 7 siginificante cijfers, kalibratie zal denk ik nauwkeurig zijn op de eerste 5 gedurende een jaar.
En het risico is dat dat dure gekalibreerde apparaat vanaf 2018 waardeloos is. De ijking is dan ongeldig geworden, en de nieuwe definitie van de stroomeenheid op basis van elektronen tellen is alleen geschikt voor heel kleine stroompjes. Hoe je die definitie moet opschalen naar mA t/m A is onbekend.