Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.716
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: tweespletenexperiment

Professor Puntje schreef: Er moet toch wel ergens een animatie te vinden zijn waarbij je die waarschijnlijkheidsgolf door de twee spleten ziet gaan...?
 
De onderstaande animatie van de waarschijnlijkheidsgolf vind ik verhelderend omdat je ziet dat het bewegende object reeds vooraf een waarschijnlijkheidswolk is en geen puntdeeltje, en dat de golflengte zichtbaar wordt op de momenten dat hij met zichzelf interfereert. Bovendien zie je dat het uittredende object splitst in een doorgaand en een gereflecteerd deel. Beide vertonen onderweg al interferentie met zichzelf, daar hoef je niet op te wachten tot het meetmoment op het projectiescherm. 
 
Slits
Slits 242 keer bekeken
 
always schreef: Bedankt, maar het zou kunnen zijn dat we langs elkaar heen praten. Want om een patroon te krijgen heb je van dat golfpakketje toch eigenlijk maar minimaal één golflengte nodig, die zich dan in tweeen splitst en vervolgens met zichzelf interfereert?! De coherentielengte lijkt dan toch niet van belang, zodat je een dag later nog één foton stuurt met eenzelfde patroon? Of is het echt vereist om een interferentiepatroon te krijgen dat er meerdere fotonen achter elkaar pas een patroon kunnen vormen?
 
​Een korte coherentielengte herken je meteen aan het verdwijnen van de hogere orde maxima van het interferentiepatroon. Als de lichtbron golfpakketjes maakt van slechts een fotongolflengte lang dan blijft van het interferentiepatroon alleen het nulde orde maximum in het midden over, daarbuiten ontbreken alle maxima.
 
Als de lichtbron golfpakketjes maakt van vijf fotongolflengtes lang zoals in de animatie in #28 dan bevat het interferentiepatroon het nulde orde maximum tot en met het vierde orde maximum, daarbuiten ontbreken de maxima.
always
Artikelen: 0
Berichten: 651
Lid geworden op: vr 16 jan 2015, 14:05

Re: tweespletenexperiment

Maar ook zonder meerdere maxima (naast de nulde orde) kun je toch nog wel effecten zien van de rest van de golf op het scherm? Natuurlijk is er dan geen interferentie meer, maar dan kun je toch nog uit het patroon op het scherm concluderen dat er een golf op het scherm is geprojecteerd ipv een deeltje?
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.716
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: tweespletenexperiment

always schreef:maar dan kun je toch nog uit het patroon op het scherm concluderen dat er een golf op het scherm is geprojecteerd ipv een deeltje?
 

Nee. Stel dat Thomas Young in 1800 het dubbelspleetexperiment had uitgevoerd met incoherent licht dat slechts een nulde orde maximum opleverde dan had hij niemand overtuigd van het golfkarakter van licht.
always
Artikelen: 0
Berichten: 651
Lid geworden op: vr 16 jan 2015, 14:05

Re: tweespletenexperiment

Maar een golf levert toch meer op dan alleen een nulde orde maximum. Een lichtgolf geeft toch een afdruk over zijn gehele golflengte

Terug naar “Natuurkunde”