Ik ben een informatieve tekst aan het schrijven over onweer. Leuk onderwerp waar je veel kanten mee op kunt. Ik stuit alleen op een probleem, ik heb op het internet gelezen dat de echo's niet alleen ontstaan door het aardoppervlak, maar ook door de atmosfeer. Aanvankelijk leek me dat heel logisch, maar nu ik het wil verklaren, blijkt dat nog helemaal niet zo eenvoudig. Mijn vraag: Zou zo'n echo (door de atmosfeer) ontstaan door de grote drukverschillen, het drukverschil werkt als een 'muur'?
Dat leek mij namelijk de verklaring, maar het kan ook zo zijn dat de golf zich gewoon voortplant (in het gebied met andere druk) met een andere frequentie.
Ik heb altijd gehoord dat het rollende geluid van een donderslag ontstaat door een heen en weer kaatsen van de geluidsgolven (een echo dus) tussen de wolken onderling en tussen de grond en de wolken. De wolk als geheel heeft een andere dichtheid dan de lucht ernaast maar het zullen uiteindelijk wel de waterdrupeltjes waar de wolk-mist uit bestaat die de het geluid weerkaatsen.
Zeker in een berglandschap zal een deel van het gerommel ook wel ontstaan door echo effekten tegen de berwanden.
Ik heb voor wat ik hierboven schrijf geen andere bronnen dan mijn schoolgeheugen Sorry
om een echo te veroorzaken zal een scheiding nodig zijn tussen luchtlagen van verschillende dichtheid (lees temperatuur). Als ik in mijn Minnaert zoek (Natuurkunde van het vrije veld) zegt hij dat weerkaatsing aan dit soort scheidingsoppervlakken twijfelachtig lijkt omdat een merkbare weerkaatsing pas kan optreden als de overgangslaag tussen twee luchtlagen dunner is dan de golflengte van het te weerkaatsen geluid. Wat hier precies achter steekt weet ik ook niet, maar het klinkt niet onlogisch, hoewel mijn gevoel zegt dat het dichtheidsverschil tussen de twee luchtlagen er ook iets mee te maken zou kunnen hebben (sorry voor deze onwetenschappelijke opmerking). Als Minnaert dit opmerkt refereert hij trouwens aan artikelen uit Journals of Technical Physics, dus hij zal het niet "uit de lucht gegrepen" hebben.
voor een geluid met een frequentie van 300 Hz zou die scheidingslaag dus maximaal een meter dik mogen zijn. Of in de omgeving van onweersbuien (met meestal veel wind, turbulentie etc) dat soort scherp gescheiden luchtlagen zouden kunnen bestaan vraag ik mij af.
Mijn "ervaringsdeskundigheid" zegt dat een nabije blikseminslag een zeer korte felle klap geeft, gevolgd door (veel) zwakkere echo's uit de omgeving. Hoe verder de bui is, hoe minder de sterkte van de echo's verschilt van de sterkte van de oorspronkelijke klap maar ook, hoe langer het gerommel duurt. Soms hoor je een continu gerommel. Dat zal eerder de weerkaatsing tegen de stratosfeer zijn(weer Minnaert) , en dat duurt enige minuten voordat dat terug op aarde is.