Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
cock
Artikelen: 0
Berichten: 556
Lid geworden op: zo 01 jul 2012, 16:59

Re: Polarisering en ontlading

Dank voor uw begrip proF. Puntje en Thionyl. 
Maar laat ons, met uw goedvinden, terug gaan naar de vragen in post …
Stel een hoeveelheid materie (a) in een stelsel waar geen enkele andere kracht werkt dan de elektrische kracht. De magnetische kracht denken we even weg voor de eerste drie vragen.
1. Die hoeveelheid materie (a) raakt al zijn elektronen kwijt , verdwijnt (a) ruimtelijk gezien, dan in een infinitisimaal? Of wordt het een hoopje neutronen en protonen?
2. De hoeveelheid materie (a) raakt al zijn neutronen en elektronen kwijt, en is dus extreem posiitief geladen,  Verdwijnt (a) dan, ruimtelijk gezien, in een infinitisimaal ? Verdwijnt het ruimtelijk gezien, helemaal?
3. De hoeveelheid materie geraakt al zijn protonen en neutronen kwijt, en is dus extreem negatief. Wordt het dan, ruimtelijk gezien,  oneindig groot?
4. Bedenken we er nu de magnetische kracht bij, zouden de antwoorden dan nog dezelfde zijn ?
Gebruikersavatar
physicalattraction
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 4.165
Lid geworden op: do 30 mar 2006, 15:37

Re: Polarisering en ontlading

Stel, er zou alleen elektrische kracht zijn, en je materiaal (a) bestaat uit enkel protonen en neutronen (vraag 1). In dat geval zouden alle protonen zich over een zo groot mogelijke ruimte verdelen. De neutronen ondervinden geen kracht, want die zijn elektrisch neutraal. Hetzelfde gebeurt er in situatie 2, waarbij er alleen geen neutronen meer zijn die toch al niets deden. Bij vraag 3 heb je alleen nog maar een groep elektronen, die zich ook over een zo groot mogelijke ruimte zouden verdelen. Met een magnetische kracht erbij zouden de banen van de deeltjes anders worden, maar een hoop positieve ladingen zal nog steeds een zo groot mogelijke ruimte willen innemen.
 
Dat dit anders is dan in je openingspost (negatieve deeltjes die zich ophopen) komt door je aanname dat er slechts een elektrische kracht aanwezig is. In praktijk zullen er altijd meer krachten aanwezig zijn, bijvoorbeeld de sterke kernkracht die de protonen en neutronen in een atoom toch bij elkaar houdt, of zwaartekracht in het geval van opstijgende geladen deeltjes. Zoals Professor Puntjes al meldt in bericht 10: je moet steeds naar de netto kracht (is vectoriële optelling van alle krachten) kijken om de beweging van deeltjes te bestuderen.
Gebruikersavatar
cock
Artikelen: 0
Berichten: 556
Lid geworden op: zo 01 jul 2012, 16:59

Re: Polarisering en ontlading

In dat geval zouden alle protonen zich over een zo groot mogelijke ruimte verdelen. (physicalattraction)
 
U heeft gelijk, nakijken  op internet geeft als antwoord op de vraag of protons mekaar aantrekken een positief antwoord  De elektrische kracht zou de protonen evenwel van mekaar afstoten, maar de sterke kracht, overwint die afstoting als er een bepaalde colomb afstand overbrugd wordt.  Pas dan zullen, onder invloed van de werking van de quarks, de protonen mekaar aantrekken. Ik ben dus weer een beetje wijzer.  Nu zou ik vraag 1 en 2. willen groeperen en herformuleren, nl. We stellen dezelfde vraag, maar nemen nu aan dat de sterke kracht wel een rol speelt:
Zouden, na het verdwijnen van de elektronen en de neutronen, de hoeveelheid protonen van materie (a) samen  in een infinitisimaal verdwijnen?
Gebruikersavatar
physicalattraction
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 4.165
Lid geworden op: do 30 mar 2006, 15:37

Re: Polarisering en ontlading

De natuur geeft je de oplossing. Een atoomkern van bijvoorbeeld ijzer bevat 26 protonen en ook nog een stuk of 30 neutronen, welke allemaal bijeen gehouden worden door de sterke kernkracht. Toch heeft een atoomkern een eindige afmeting, en verdwijnt niet in een infinitesimaal.

Terug naar “Natuurkunde”