Vergelijken van verschillende instrumenten is zoals gezegd niet bepaald eenvoudig.
Kepler is een zeer gespecialiseerd instrument dat (op wat bijvangst na) in principe maar één kunstje kent, het stelselmatig meten van de helderheid van een fors aantal sterren in een beperkt stukje hemel. Dat Kepler exoplaneten ontdekt is strikt genomen niet helemaal correct, het instrument wijst mogelijke kandidaten aan. Het instrument meet periodiek helderheidsvariaties, en na opvolging door telescopen op Aarde wordt er vastgesteld of die variaties inderdaad aan een exoplaneet toe te schrijven zijn. Zo zijn er van de ruim 4700 door Kepler aangewezen periodieke helderheidsvariaties tot op heden na opvolging ruim 1000 toegeschreven aan exoplaneten.
Dat neemt natuurlijk niet weg, dat Kepler een prachtig instrument is, en met een totaal budget (exclusief kosten van opvolging) van 600 miljoen dollar niet zo vreselijk duur is als de Hubble of de Webb (beide ruwweg 10 miljard).
Maar toch, als je het vergelijkt met een vrijwel even duur instrument als Gaia (zie
dit topic) levert Kepler niet echt veel 'bang for the buck'. Voor Gaia is de geprojecteerde ontdekking van 10 tot 20 duizend exoplaneten slechts bijvangst naast de belangrijke hoofdoelen van het geavanceerde instrument. Gaia moet zich natuurlijk nog wel bewijzen maar lijkt zeer goed op weg, binnenkort wordt de eerste tussenrapportage verwacht.
De Webb zal (naast andere doelen die zeer interessant zijn, het is een wat meer generiek instrument dan Kepler) waarschijnlijk in staat zijn bij een relatief bescheiden aantal exoplaneten spectografische metingen te doen aan de atmosfeer. Dat is natuurlijk erg interessant en mooi, maar het instrument ontbeert de enorme power, nauwkeurigheid en grandioze flexibiliteit van de veel goedkopere E-elt.
Dat de Webb een aantal baanbrekende ontdekkingen in de infrarood astronomie zal doen valt zeker te verwachten, maar ik denk dat de E-elt gezien de mogelijkheden van dit instrument een nieuw astronomisch tijdperk in gaat luiden.