celestehorses
Artikelen: 0

Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Hallo allemaal,
 
Ik heb een practicum van scheikunde en daarbij moet ik vragen beantwoorden. Bij sommige vragen kom ik niet uit, kan iemand mij helpen?
 
1) Hoeveel gram azijnzuur moet volgens de wet minimaal aanwezig zijn in 100 mL tafelazijn, 100 mL dubbele azijn en 100 mL wijnazijn?
2) Bereken hoeveel mol azijnzuur in de verdunde azijnzuuroplossing aanwezig was. (10 x verdund)
 
Alvast bedankt voor de hulp! :)
 
Gebruikersavatar
Modestus
Artikelen: 0
Berichten: 17
Lid geworden op: wo 11 nov 2015, 15:49

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

1) Het enigste wat ik terugvind is dit: http://wetten.overheid.nl/BWBR0009499/2016-02-19 .
2) Hier zal je toch de concentratie van de verdunde azijnzuuroplossing moeten weten. Dan kan je de formule CdVd = CcVc gebruiken.
 
 
Gebruikersavatar
Wouter_Masselink
Artikelen: 0
Berichten: 8.560
Lid geworden op: ma 13 okt 2003, 09:54

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

tafelazijn, wijnazijn of dubbelazijn maken voor de wet allemaal voor zover ik weet allemaal geen verschil. In elk geval moet de minimale hoeveelheid 4% (w/v) zijn. Dit had je ook makkelijk zelf kunnen vinden.
 
Om op je tweede vraag antwoord te geven zal de oorspronkelijke concentratie bekend moeten zijn, ook dan kan je dit eenvoudig zelf uitrekenen.
"Meep meep meep." Beaker
gravimetrus
Artikelen: 0
Berichten: 391
Lid geworden op: vr 15 feb 2008, 11:58

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Tafelazijn bevat in de regel 4 - 4,5 m/v% azijnzuur
celestehorses
Artikelen: 0

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Ik ben hier helemaal mee geholpen, bedankt!

Terug naar “Huiswerk en Practica”