Ja, alles wat massa heeft oefent zwaartekracht uit op al het andere wat massa heeft. Dus elk individueel proton oefent kracht uit op elk ander proton (en neutron en elektron, en vice versa). Al die krachten bij elkaar opgeteld veroorzaken uiteindelijk een bepaalde versnelling:
\(\Sigma \vec{F} = m \vec{a}.\)
Als je wil rekenen aan bijv. de kracht die de zon en de aarde op elkaar uitoefenen, is het veel makkelijker om alle massa's van de aarde bij elkaar op te tellen, en te doen alsof deze massa zich in het massamiddelpunt van de aarde bevindt. Idem voor de zon. Je kunt wiskundig aantonen dat je dan toch dezelfde resultaten krijgt.
Maar zoals xansid al zei, is het niet de zwaartekracht die de protonen, neutronen en elektronen in een atoom bij elkaar houdt, of de atomen in een molecuul. Daar zijn de sterke kernkracht en de elektromagnetische kracht verantwoordelijk voor. Je weet vast dat positief geladen deeltjes zich onderling afstoten, en hoe dichterbij hoe harder. Een atoomkern bevat protonen (positief) en neutronen. Die protonen stoten elkaar dus heel sterk af. De sterke kernkracht zorgt ervoor dat de atoomkern niet uit elkaar knalt. De electronen van een atoom worden op hun beurt door de elektromagnetische kracht op hun plek gehouden. En de bindingen tussen atomen in een molecuul zijn ook elektromagnetisch.