Zou die resontantie kunnen verklaren waarom het vervangen van de condensator geen oplossing biedt, zeker als dat ook nog met een andere (iets) waarde geprobeerd is?
Pompjes leveren normaal gesproken een vermogen evenredig met de derde macht van het toerental. voor asynchroonmotoren waar je hier over spreekt is het nullast toerental bepaald door de netfrequentie (draaistroomveld). als de motor vermogen moet leveren zakt het toerental iets. het verschil tussen het toerental van het draaistroomveld en het toerental van het anker zorgt voor een geinduceerde stroom in het (kortsluit)anker met een frequentie van het verschil in toerental (enkele hertz). Die stroom in combinatie met het draaistroomveld levert de kracht (koppel) op waarmee de motor draait.
bij 60Hz draait de motor 6/5 x zo hard als bij 50Hz maar moet (6/5)^3=1.7 x zoveel vermogen leveren. Daardoor gaat er ook 1.7 x zo veel stroom door de wikkelingen lopen die daardoor te warm worden en kunnen verbranden. Door een verbrande wikkeling ontstaat een lokale kortsluiting. Daardoor gaat er lokaal veel stroom lopen en wordt de motor ook nog eens afgeremd en gaat slippen in het veld. (brommend geluid en maar langzaam draaien) Daardoor krijg je erg veel warmteontwikkeling en hoge stroomopname.
Maar zo'n kortsluiting zou je toch wel zien als je de windingen inspecteert?
Mocht de netfrequentie echt het probleem zijn dan zou ik gewoon iets aanschaffen dat bedoeld is voor de amerikaanse (of half-japanse) 60 Hz markt. Verschillen in benodigde netspanning kun je redelijk eenvoudig oplossen met transformatoren.