rod
Artikelen: 0
Berichten: 37
Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 14:37

Creditnota

Een aannemer stuurt de bouwheer het eindfactuur van de werken met factuurdatum 12/10/2016 en vervaldatum 22/10/2016, doch brengt op dat factuur niet geplaatste roosters in rekening.
 
De bouwheer vecht het teveel aangerekend bedrag telefonisch aan en verkrijgt uiteindelijk dat de aannemer hem een creditnota overeenkomstig dat bedrag bezorgt. Op die creditnota vermeldt de aannemer echter 19/10/2016 zowel als factuurdatum dan als vervaldatum.
 
Is dit toegelaten binnen het kader van de Belgische wetgeving?
 
 
rod
Artikelen: 0
Berichten: 37
Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 14:37

Re: Creditnota

Kan iemand mij dan zeggen of het is toegelaten binnen het kader van de Nederlandse wetgeving?
Gebruikersavatar
Rhiannon
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 4.393
Lid geworden op: di 22 jan 2008, 12:57
Social:

Re: Creditnota

Bij mijn weten is een creditnota een normale factuur met daarop hetzij een verlaging, hetzij een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur. Het gaat dus om een nieuwe factuur met een negatief bedrag.
 
Je zou deze websites eens na kunnen lezen:
 
http://factuur.tips/nl/zzp/factuur-maken/factuurvereisten
 
 
http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/factureren/creditfactuur
 
Iemand die hier iets meer over weet?
Contra principia negantem disputari non potest.
rod
Artikelen: 0
Berichten: 37
Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 14:37

Re: Creditnota

Ik ken de betekenis van een creditnota. Mijn vraag is alleen of de factuurdatum en de vervaldatum op een creditnota dezelfde mag zijn?
Gebruikersavatar
Ger
Artikelen: 0
Berichten: 17.676
Lid geworden op: di 18 okt 2005, 09:51

Re: Creditnota

Je vraagt stelt in eerste instantie de vraag volgens Belgisch recht, nu volgens Nederlands recht. Ik heb geen flauw idee over hoe het in België geregeld zal zijn. Meestal wijkt het niet heel veel af, maar de duivel zit altijd in de details. Denk daaraan.
 
Nu, een vervaldatum zegt eigenlijk alleen maar dat het bedrag uiterlijk op die datum betaald moet zijn volgens de opsteller van de factuur. In het geval van een gewone factuur van leverancier naar afnemer betekent dit dus dat de leverancier wil dat de afnemer uiterlijk die datum betaald heeft. Is de afnemer te laat, dan volgt een herinnering (eventueel gevolgd door aanmaning, incasso, etc.).
Bij een creditnota is ligt de betalingsverplichting bij dezelfde partij als de opsteller van de factuur; oftewel de leverancier. Met de vervaldatum geeft hij aan dat hij de intentie heeft om uiterlijk op de vermelde datum het bedrag te betalen. Dat mag dus prima gelijk zijn aan de factuurdatum; dat betekent dus simpelweg dat hij het bedrag direct betaald.
 
In het geval wat jij schetst is de creditnota een vermindering van een eerder gestuurde factuur die nog niet betaald is. De vervaldatum geeft daarmee aan dat het bedrag direct in mindering wordt gebracht op de nog openstaande factuur. Dat staat feitelijk los van de vervaldatum van de openstaande factuur. Daarvoor geldt in principe gewoon de vermelde vervaldatum op die openstaande factuur. Nu is het vaak bij dergelijke discussies over facturen zo dat de vervaldatum reeds (bijna) verstreken is. Je spreekt dan vaak een nieuwe vervaldatum af.
 
In alle redelijkheid kun je dan de originele termijn (10 dagen in jouw geval) optellen bij de datum van de creditfactuur. Je zou dan uitkomen op 29 oktober. Dit is echter nergens vastgelegd. Als je daar geen afspraken over gemaakt hebt kun je het beste gewoon z.s.m. betalen of anders even contact opnemen met de leverancier.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Creditnota

Ik denk dat degene die de creditnota opgesteld heeft er gewoon niet over nagedacht geeft. 
 
Logisch voorbeeld zou zijn:
 
- factuur voor 1000 euro, verzonden op 1/11/2016 vervaldatum 16/11/2016
- ergens rond 3/11 realseert men dat er teveel gefactureerd is, creditfactuur voor 200 euro met factuurdatum 3/11 en vervaldatum tevens 16/11/2016
 
netto resultaat is dat de klant voor 16/11 een bedrag van 800 euro moet betalen. 
 
Als de klant al betaald heeft en pas daarna de fout opmerkt kun je natuurlijk wel een creditfactuur opstellen met gelijke verval en factuurdatum en het verschil direct terugstorten. 
 
Voor de wet mag het allemaal zolang beide partijen het eens zijn. Er is geen wettelijk minimum of maximum aan bijvoorbeeld de betalingstermijn, hoogstens 'wat in de markt gebruikelijk is' als er niets vooraf overeengekomen is. 
Victory through technology
Gebruikersavatar
Rhiannon
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 4.393
Lid geworden op: di 22 jan 2008, 12:57
Social:

Re: Creditnota

Volgens Nederlands recht hoeft een factuur noch betalingscondities, noch een vervaldatum te vermelden.Wel verschaft dit de klant helderheid over wanneer de factuur betaald dient te zijn.
 
Zonder vervaldatum op een nota en zonder dat de termijn waarbinnen betaald dient te worden in de betalingscondities of factuurvoorwaarden staan vermeld, geldt de wettelijke betaaltermijn van 30 dagen. Omdat een creditnota niet door de schuldenaar hoeft te worden voldaan, maar juist in mindering wordt gebracht op het verschuldigde bedrag, is een vervaldatum per direct niet ongebruikelijk. Mocht de schuldenaar een aantal dagen c.q. weken voor de vervaldatum willen betalen, dan geldt de creditnota al.
Contra principia negantem disputari non potest.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Creditnota

30 dagen is inderdaad de norm als je er helemaal niets over hebt besproken, langer dan 60 vereist tegenwoordig een 'goede reden', praktisch is dat gewoon dat beide partijen hier geen bezwaar tegen hebben en stelt het dus niet zoveel voor. 
 
Bij creditnota's wil men overigens wel eens antedateren als dat nog mogelijk is binnen een logische reeks factuurnummers, met name als het bijvoorbeeld een deel is dat niet betaald hoeft te worden, en op die manier de gewone factuur en de creditfactuur in dezelfde btw periode vallen (meestal een kwartaal, soms een maand). 
Victory through technology

Terug naar “Rechtswetenschappen”