Ik hou mijn PWS over commerciële ruimevaart en voor mijn onderzoek probeer ik zoveel mogelijk antwoorden te verzamelen op de volgende vragen:
Hoe denkt u dat de commerciële ruimtevaart er over 50 jaar uit ziet?
Zou u een jaarsalaris willen betalen om een reis door ons zonnestelsel te maken?
Vindt u dat overheden bedrijven zoals NASA en SpaceX genoeg financiële en juridische steun geven, of misschien teveel?
Dit is best wel een lastig onderwerp dus als u nog tips heeft voor mijn PWS zou ik dat zeer op prijs stellen. Alvast bedankt!
- Geen idee
- Nee, is duur, duurt waarschijnlijk ook lang, en de gezondheid risico's zijn waarschijnlijk ook aanzienlijk.
- Wederom geen idee. Ik weet niet hoeveel steun ze nu krijgen en wat de lange termijn invloed hiervan is.
Je doet er beter aan om een formele enquete op te stellen en mensen van meer achtergrond informatie te voorzien. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen een jaarsalaris stuk kunnen slaan op een reis, hoe spectaculair deze ook maar moge zijn. Iedereen leeft binnen zijn eigen maatstaven gedicteerd door hun inkomen. Nu is inkomen en salaris niet noodzakelijk hetzelfde, ik kan me niet voorstellen dat iemand ook maar een jaarsinkomen kan missen. Je doet er dus waarschijnlijk beter aan om concrete bedragen te noemen, de hypothetische reis beter te beschrijven (duur, risico's, etc...) en dan krijg je misschien iets nuttigere antwoorden.
Er zijn genoeg mensen die een modaal jaarinkomen besteden aan hun reis, of wellicht zelfs een keer hun eigen jaarinkomen. Bij een wereldreis gaat dat vaak nog niet eens op, maar neem wat meer exotische bestemmingen als het beklimmen van mount everest of iets dergelijks, die kosten zo 35.000 tot 80.000 per keer.
Issue is wel dat je bij een enquete waarschijnlijk niemand in je groep hebt die zoiets doet, of uberhaupt wel eens meer dan pakweg 10.000 euro pp uitgeeft aan een reis.
Voor zo'n once in a lifetime ervaring betalen mensen we wat in het rijke segment.
Stel dat je nu een retourtje naar de maan aanbiedt met een paar dagen verblijf voor 1 miljoen euro p.p. dan denk ik dat je heel veel van de reizen gaat verkopen. Mensen met een miljoen besteedbaar vermogen zijn er genoeg. Probleem is denk ik vooral dat het nu eerder een miljard dan een miljoen kost, en de categorie die dat kan missen is erg klein.
Benm schreef:
Er zijn genoeg mensen die een modaal jaarinkomen besteden aan hun reis, of wellicht zelfs een keer hun eigen jaarinkomen.
...
Voor zo'n once in a lifetime ervaring betalen mensen we wat in het rijke segment.
...
miljoen besteedbaar vermogen zijn er genoeg.
Daar zit net de crux, een jaarinkomen kan per persoon sterk verschillen. Dat er mensen zijn die een modaal jaarinkomen of meer als besteedbaar vermogen hebben, soit. Dat was echter niet de vraag van de TS. Voor jan modaal zal er niet snel een jaarsalaris beschikbaar zijn als besteedbaar vermogen.
Ik denk dat je je daarin nog best eens kunt vergissen, er zijn genoeg mensen met een modaal inkomen die meer dan een netto jaarsalaris op een spaarrekening hebben staan zonder specifieke bestemming voor dat tegoed. Vaak staat daar nog wel een hypotheekschuld tegenover, maar als dat verder niet onder water staat is het vrij besteedbaar vermogen. Genoeg mensen die modaal verdienen en pakweg 30.000 kunnen opnemen zonder daardoor in de problemen te komen.
Of men dat zou doen voor een reis naar mars? Persoonlijk zou ik het best overwegen als je een retourtje mars kunt regelen voor zeg 30 of 50 duizend euro. Anderzijds is dat een compleet fictief scenario, en als je me naar mars en terug kon vliegen voor 50.000 dan zou ik vermoeddelijk een veelvoud van dat bedrag kunnen verdienen aan pakweg mediarechten/reclame, samples die je mee terug kunt nemen of juist dingen die je kunt achterlaten en dergelijke.
Ik weet niet wat een filmpje oplevert als ik een mars reep op mars neergooi of desdoods opeet, maar ik vermoed dat het fors meer is dan een modaal jaarsalaris.
Dit soort aspecten verdwijnen natuurlijk als zoiets gemeengoed wordt, maar dat is voorlopig niet het geval.