Tja misschien druk ik me verkeerd uit, kan. Onderaan staat G met standaardonzekerheid.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurkundige_constante
Moderator: physicalattraction
jkien schreef: Tot mijn verrassing kun je het Cavendish experiment thuis aardig reproduceren met simpel materiaal (nylon draad, keukentrap, etc), als je niet de ambitie hebt om G kwantitatief te bepalen. Met een timelapse video wordt het een overtuigende demonstratie.
https://www.youtube.com/watch?v=PhPy5FUvu50
http://www.fourmilab.ch/gravitation/foobar/
https://www.youtube.com/watch?v=11sLusnVZwM#t=2m57s
Hendrikus1 schreef: Tja misschien druk ik me verkeerd uit, kan. Onderaan staat G met standaardonzekerheid.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurkundige_constante
317070 schreef: Alles give-or-take, maar ik denk dat dat de fout is die ze maken. De objecten mogen niet elektrisch geïsoleerd zijn t.o.v. elkaar.
Dat is om de waarde van de valversnelling g te vinden, maar het gaat hier over de zwaartekrachtsconstante G uit Newtons zwaartekrachtswet.ukster schreef: Waarom niet de mathematische slinger en de oudste formule van de natuurkunde Christiaan Huygens –
Zelfs dat niet lijkt me.mathfreak schreef: Dat is om de waarde van de valversnelling g te vinden, maar het gaat hier over de zwaartekrachtsconstante G uit Newtons zwaartekrachtswet.
Michel Uphoff schreef:Overigens vraag ik mij af, of men met een wat op de Lisa pathfinder gelijkend instrument niet tot een veel nauwkeuriger bepaling van G zou kunnen komen.
... Ik zou dan denken dat met een slim ontwerp G met veel minder foutmarge dan nu (4,7.10-5) bepaald zou moeten kunnen worden.
@JKien En een vrije val over kleine afstand heeft weinig nut omdat de valtijd dan zo klein is dat je de 47 ppm niet verbetert.
@BenM Gezien de beperking van die laatste SI eenheid heeft het pas zin G beter te definiëren
Michel Uphoff schreef:
Ik doel op twee precisiemassa's die elkaar naderen t.g.v. de onderlinge gravitatiekracht. Bij bijvoorbeeld 2 massa's van 1 kg op een meter afstand duurt het ruim 24 uur voor de massa's elkaar raken (ook afhankelijk van de dichtheid -> straal). Gaan we uit van 20 uur, en een klok met een nauwkeurigheid van beter dan 0,5 ns over deze 20 uur, dan is de nauwkeurigheid van de tijdmeting in de orde van 10-14.
De afstand tussen beide massa's kan met de techniek die in Lisa Pathfinder is gebruikt tot 1 femtometer nauwkeurig gemeten worden, en dan wordt er een positienauwkeurigheid van beter dan 10-14bereikt.