Besten mijn vraag .Kunnen bacterien ziek worden .lijkt mij wel logies ,maar je leest eigenlijk alleen maar dat je van bacterien zelf ziek kunt worden .Ben benieuwt vrg vincent
Van ziekte spreekt men eigenlijk alleen bij meercellige organismen en bacteriën zijn eencellig doch of iets ziek is kan ook een oordeel zijn. Als je te weinig bacteriën in je darmen krijgt doordat ze bijvoorbeeld minder in aantal zijn kun je schimmelinfecties krijgen.
Dus strikt genomen volgens de definitie van "ziekte" kunnen bacteriën niet ziek worden omdat ziekte een verstoring is van de homeostase.
Simpelweg gezegd, bacteriën kunnen geïnfecteerd worden met virussen a bacteriofagen. Deze gebruiken bacteriecellen als medium voor vermenigvuldigen waarna de bacterie afsterft. Dus ja, in principe kunnen ze ziek worden
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Inderdaad, bacterien kunnen geinfecteerd worden door fagen, maar ook vergiftigd en dergelijke. Of je bij een eencelling organisme spreekt van 'ziek' weet ik niet, maar het is wel analoog aan wat er bij meercellige organismen mis kan gaan.
Als mens kun je ook wel ziek worden als je voor jou gunstige bacterien dood gaan of niet meer goed werken, bijvoorbeeld darmklachten na innemen van antibiotica om een infectie elders in het lichaam te bestrijden of iets dergelijks.
Hoi besten allemaal .Thanks voor reacties .Dit omdat ik hier echt niks van op internet kon vinden.Ik vroeg me dit al jaren af maar meer in verband met bv ziektes die terug keren zoals griep of zo.Ik bedoel het word kouder al het ongedrierte buiten gaat dood of word zwakker dan toch ook bacterien zou ik zeggen.Alles heeft toch efect op elkaar het is een groot domino efect in een cirkel.Dus dacht bacterien zullen toch ook wel beinvloed worden door temperatuur en het weer.
Bacteriën houden van warme vochtige plaatsen. Dus als de temperatuur kouder wordt gaan ze zich niet snel vermenigvuldigen daarom gebruiken we een koelkast. Bij vries temperatuur zoals in een diepvriezer bij je thuis gaan de bacteriën in een "slaap toestand " maar gaan niet dood daarom mag je ontdooide levensmiddelen niet terug invriezen omdat de bacteriën niet dood zijn.
Nouja, dat geldt niet voor alle bacterien natuurlijk. Die passen zich ook aan aan hun omgeving en er zijn exemplaren die prima groeien bij aanzienlijke kou of warmte.
Maar bacterien die je ziek maken moeten min of meer groeien in de condities van het menselijk lichaam. Iets dat voedselvergiftiging oplevert moet goed werken bij pakweg 37 graden, en groeit in de regel niet snel bij een veel lagere temperatuur. Bacterien die juist goed groeien bij een veel lagere of hogere temperatuur zullen je minder snel ziekmaken omdat jouw lichaamstemperatuur voor hen niet optimaal is.
En of bacterien de diepvries overleven: Soms, afhankelijk van het soort. Je hebt er die daadwerkelijk kapot gaan door ijskristalletjes die het celmembraan doorprikken, maar ook prima vorstbestendige die zich zelfs inkapselen en na ontdooien doorgroeien. Bovendien heb je met voedsel vaak ook nog wel een probleem als bijv 90% van de bacterien dat diepvriezen niet overleeft, als je kiemgetal al groot was voor het invriezen. Dat laatse is het probleem met herhaaldelijk ontdooien, opwarmen en terug invriezen van eten. Het groeit tijdens ontdooien/opwarmer sneller dan het door vriezen sterft.