Gerrit280
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 16 jun 2017, 15:58

Spanningsverloop in een geprefabriceerde paal in gewapend beton

Goedemiddag,
Ik zou graag jullie mening weten over mijn oplossing van volgend constructieprobleem: heb ik het ongeveer juist gedaan, mis ik een belangrijke stap, doe ik het helemaal verkeerd?

Alvast bedankt!
 
Op tijdstip t = 0 wordt een paal in gewapend beton geconstrueerd. Op tijdstip t = 1 wordt deze bij RH=70% en T=15°C uit zijn bekisting gehaald, waarna, op tijdstip t = 7 naar de werf vervoerd wordt in dezelfde omstandigheden. Op tijdstip t = 14 wordt deze in de grond geheid, waarbij de spanningen omwille van het heien verwaarloosd mogen worden. De RH is hier 100%. Op tijdstip t = 28 wordt de paal belast door belasting P0. Op tijdstip t = 56 wordt deze belasting verdubbeld tot 2P0, waarna deze op t = 90 teruggebracht wordt tot P0
Er is gevraagd op het spanningsverloop in het beton en het staal te bepalen.
 
Oplossing:
Beton
Tijdstip 0 → 1:
Autogene krimp van het beton, veroorzaakt door vorming hydratatieproducten: beton krimpt, staal "verzet" zich hier tegen: druk in staal, trek in beton.
\($\sigma_{cs,s} = \sigma_{cs,c}\frac{A_c}{A_s}=\sigma_{sc,c}\frac{1-\rho}{\rho}\text{ met }\rho = \frac{A_s}{A_s+A_c}$\)
\($\sigma_{cs,c} = \frac{\epsilon_{cs}E_cm\rho}{(m-1)\rho + 1}\text{ en }\sigma_{cs,s} = \frac{\epsilon_{cs}E_s(1-\rho)}{1+(m-1)\rho}$\)
Tijdstip 1 → 7:
Autogene krimp neemt af, uitdrogingskrimp komt op gang, vrij capillair water neemt af tot in het beton RH = 70% is bereikt. Cementporiën verliezen een deel van het geabsorbeerde water, krimp in het beton neemt toe, dus de spanningen stijgen.
Tijdstip 7 → 14:
Zelfde omstandigheden als bovenstaand
Tijdstip 14 → 28:
Grond heeft RH = 100%, het beton neemt water op en gaat opnieuw uitzetten (echter niet tot het oorspronkelijke volume wegens de irreversibele krimp).
Tijdstip 28 → 56:
Aangebrachte belasting zorgt voor grote spanningen; er ontstaat kruip ten gevolge van de belasting: er wordt een bijkomende hoeveelheid fysisch gebonden water uitgeperst (seapage) en er ontstaat viskeus vloeien.
Deze vinden plaats als er geen uitwisseling is met de omgeving; Belasting zorgt voor microscheurtjes, waardoor er makkelijker vocht uitgewisseld wordt met de omgeving
Krimp: verkorting: extra spanningen
Tijdstip 56 → 90:
Analoge redenering voor plotse toename druk; het beton is ouder dan 28 dagen, dus de kruip verloopt trager. Het beton wordt minder geperst en er is minder extra scheurvorming
Tijdstip 90:
Een deel van de kruip omwille van de extra belasting wordt teruggewonnen, doch niet alles (irreversibel deel)
 
staal
Tijdstip 0 → 28:
Staal ondergaat zoals boven vermeld een drukspanning omdat het beton krimpt. De spanningen zijn groter in het staal wegens de verhouding van de elasticiteitsmoduli:
\(\frac{E_s}{E_c} = \frac{210}{30} = 7\)
Tijdstip 28 → 56:
Spanningen werden hoger uitgerekend: 
\($\sigma_{cs,s} = \frac{\epsilon_{cs}E_s(1-\rho)}{1+(m-1)\rho}$\)
Tijdstip 56 → 90:
De spanning die het staal opneemt is veel groter dan degen die het beton opneemt, met name de verhouding van de E-moduli: 7
Spanningsverloop in grafiekvorm:
IMG_0161-min
IMG_0161-min 494 keer bekeken
 
Heel erg bedankt voor uw tijd!
 
Lewis95
Artikelen: 0
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 27 dec 2013, 15:21

Re: Spanningsverloop in een geprefabriceerde paal in gewapend beton

De grafiek ziet er vrij juist uit volgens mij; kruip is toch vervorming onder constant spanningsniveau, he? En dan komen de spanningen door de werking staal-beton?
Wat bedoel je met het viskeus vloeien?
 
Nog andere meningen?  
boertje125
Artikelen: 0
Berichten: 902
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 18:49

Re: Spanningsverloop in een geprefabriceerde paal in gewapend beton

Omdat de spanningen hoofdzakelijk het  gevolgzijn van lengteveranderingen moet je volgens mij ook rekeninghouden met relaxtatie en slib.
verder is de belasting afdracht van een paal naar de ondergrond vrij ingewikkeld . een groot deel van het draagvermogen komt immers uit de schachtwrijving.
en een deel van de belasting ook (negatieve kleef)
waardoor de spanning in de paal eigenlijk in elke doorsnede anders is.
 
voor een voorbeeld kan je denk ik beter van een prefab kolom kan uitgaan.
Gerrit280
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 16 jun 2017, 15:58

Re: Spanningsverloop in een geprefabriceerde paal in gewapend beton

Bedankt voor jullie antwoord! Met die schachtwrijving moesten we hier geen rekening houden, het is vooral van belang om de basis correct te hebben ( het is een vereenvoudigde oefening om met de Eurocode 1992 te leren werken) :)

Terug naar “Constructie- en sterkteleer”