Benm schreef:Maar een lens is op twee manieren te gebruiken om ergens meer detail in te zien: dichtbij het voorwerp dat je bekijkt (zoals bij een gangbaar vergrootglas) of dichtbij je oog (zoals een juwelier een loep gebruikt).
... Of je met twee ogen door hetzelfde vergrootglas kunt kijken om zo een stereoscopisch beeld te krijgen: in extreme gevallen kan dat wel, maar dan heb je het meestal niet meer over een vergrootglas op zakformaat.
Wat zou de beste plaats voor het vergrootglas zijn als de afstand van oog naar voorwerp gegeven is, zeg 60 cm ('armafstand')? Een gemiddeld vergrootglas met steel heeft f ≈ 30 cm, dus f ≈ (v+b)/2. Dan ziet de grafiek van de vergroting vs. voorwerpsafstand er als volgt uit:
- vergrootglas1 3210 keer bekeken
In de blauwe helft van de grafiek is er een virtueel beeld achter de lens waar de waarnemer prima op kan focusseren. In de gele helft niet, daar is het beeld onscherp.
De diameter van een gemiddeld vergrootglas, 8 cm, is voldoende om met twee ogen door de lens stereoscopisch naar het voorwerp te kijken. Het stereoscopisch kijken gaat het beste voor v ≤ 20 cm. Dat is geen extreem geval, maar normaal.
De beste plaats voor het vergrootglas, met de hoogste vergroting bij binoculair zicht, is dan v = 20 cm.
Ik zie dat de
Duitse Wikipedia duidelijk onderscheid maakt tussen een leesloep en een detailloep. De leesloep heeft een vergroting van 2 tot 5 maal, de afstand tot de ogen is groot, je kunt er met twee ogen door kijken en dus 3D zien. De detailloep heeft een vergroting van 5 tot 15 maal, de afstand tot de ogen is klein, je kijkt met 1 oog en kunt dus niet 3D zien (behalve met een 'loepbril').
- kardinaal2 3203 keer bekeken
K
ardinaal Nicolaas van Rouen [1] hield volgens dit schilderij uit 1352 de leesloep dicht bij zijn oog, bravo! Jammer dat hij het dure boek zo onhandig vasthield. (schilderij van Tomasso da Modena, onderdeel van de 'Veertig van Treviso', waaronder het eerste schilderij van iemand met bril. Afbeelding uit: wikimedia commons)