![Afbeelding](https://www.nrg.eu/uploads/pics/New_Picture__31__02.png)
Volgens NRG is er wereldwijd interesse voor het experiment. Niet in de laatste plaats omdat overal wordt nagedacht over manieren van CO2-vrije energieopwekking.
De nucleaire onderzoeksfaciliteit gaat testen of het een kernreactie op gang kan brengen met het element U-233. Het voordeel van U-233 ten opzichte van U-235, dat nu nog in kerncentrales wordt gebruikt, is dat het minder langlevende radioactieve afvalstoffen produceert. Om het U-233 te verkrijgen vuren de onderzoekers hoogenergetische neutronen af op thorium. Thorium is een licht radioactief element, dat transformeert in U-233 wanneer het wordt getroffen door neutronen.
De kernreactie vindt plaats in zogeheten gesmoltenzoutreactoren in plaats van in de meer conventionele thermische reactoren. In zo’n reactor bestaan zowel de koelvloeistof als het mengsel waarin het uranium is opgelost, uit gesmolten zout. Algemeen wordt aangenomen dat een thoriumkernreactie het best functioneert in een gesmoltenzoutreactor. De unieke splijtvloeistof kan zeer hoge temperaturen bereiken, waardoor de efficiëntie van het stroomopwekkingsproces aanzienlijk hoger ligt.
Thorium wordt al decennialang gezien als belofte voor ‘veiligere’ kernenergie. Maar omdat kernenergie traditioneel geassocieerd werd met kernwapenonderzoek, is ook thorium in een kwaad daglicht komen te staan.
Lees meer: NRG, via New Scientist & NOS