Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.715
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Rode zon

Vandaag zag de zon er roder uit dan normaal, naar verluidt door Saharastof en roet van Portugese bosbranden.
 
Mijn vragen zijn:
Als de zon nu roder is dan normaal, is de wolkenloze hemel dan ook blauwer dan normaal? Wanneer is de hemel maximaal blauw?   
Hoe kleiner het deeltje des te langer de bezinkingstijd in lucht. De zon is niet altijd rood, kennelijk is er een proces dat de kleinste stofdeeltjes verwijdert uit de atmosfeer. Hoe?
 
rodezon1
rodezon1 917 keer bekeken
De rode zon van vandaag ziet  er op mijn foto's niet zo heel rood uit. Op internet zijn veel rodere foto's te vinden.
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Rode zon

We zien de zon roder worden naarmate hij lager staat. Dat komt dus omdat licht met een langere golflengte (rood dus) minder verstrooid wordt door een medium zoals de atmosfeer dan licht met een kortere golflengte zoals blauw. Hoe lager de zon hoe meer blauw er verstrooid wordt en des te roder de zon dan wordt. Het rode deel van het lichtspectrum van de zon bereikt je ogen dan terwijl het blauwe deel sterk verstrooid is.
 
Staat de zon hoog dan is de hemel blauw vanwege die zelfde verstrooiing van de hogere golflengtes. Het blauwe licht van de zon is dus verstrooid en kleurt de hemel blauw. Het rode licht is niet of nauwelijks verstrooid maar dat zien we niet door de hoge intensiteit op dat moment.
 
Het rood zijn van de zon wordt normaal gesproken dus veroorzaakt door de sterke verstrooiing van alle kleuren behalve dus rood tijdens zonsondergang of opkomst maar toen de zon rood werd door o.a. de rook van die bosbranden terwijl ze hoog aan de hemel stond bleef de hemel zelf even blauw omdat wel of geen rook de kleur blauw sowieso verstrooid was. Alleen zag je dat natuurlijk niet vanwege de vervuilde atmosfeer.
 
Hoe blauw de hemel (overdag) dus is hangt van de mate van verstrooiing af. Hoe groter de afstand het licht af moet leggen door de atmosfeer hoe minder blauw er in zit. Daarom zie je op een heldere dag het meeste blauw recht boven je en wordt de hemel wat doffer naar de horizon toe en mogelijk wat groeniger of geliger. Het een en ander hangt sterk af van wat er in de atmosfeer zit. Woon je in een grote stad met een vervuilde lucht dan is alles minder blauw dan in een afgelegen gebied omdat er naast verstrooiing ook absorptie plaatsvindt door de stofdeeltjes die dat dan weer uitstralen op een lagere golflengte.
 
Hier onder foto's van mijzelf bij verschillende camera-instellingen. De rode 'biljartbal' was het gevolg van een instelling die je normaal gesproken gebruikt voor een foto van de ondergaande zon gecombineerd met een extreem korte sluitertijd en hoge ISO. Of je ze kon zien als ze er waren, (want die waren er dus niet), maar mogelijk had je dan ook zonnevlekken kunnen zien als ze groot genoeg waren.
 
oranje zon 3
oranje zon 3 914 keer bekeken
oranje zon 4
oranje zon 4 914 keer bekeken
oranje zon 2
oranje zon 2 914 keer bekeken
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Rode zon

Hoe de zon eruit ziet verschilt sowieso per locatie. Ik zit momenteel in griekenland en hier lijkt het vrij nornaal, maar met een paar dagen weer naar nederland dus eens kijken of er dan iets bijzonders te zien is. 
Victory through technology
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Rode zon

De rode kleur werd veroorzaakt door de rook van de bosbranden in Portugal en zand afkomstig uit de Sahara. Die waren door een bepaalde wind hier terecht gekomen. En het kan best zijn dat orkaan 'Orphelia' hier iets mee te maken had. Op de weerkaart betrof dat vooral het westen van Europa. De lucht was volkomen grijs alsof deze dicht zat met bewolking, maar in werkelijkheid was het onbewolkt en was het dus dat zand en rook wat overtrok. Deze atmosferische omstandigheden bereikte Griekenland dus niet en ook hier is alles weer als vanouds...
 
De zon zelf ziet er bij de zelfde hoogte boven de horizon bij een heldere hemel overal het zelfde uit (namelijk te fel om verschillen te kunnen zien). Het is de bewolking en atmosfeer die het totaalplaatje bepalen en die daar verandering in kunnen brengen. Zo neigt de blauwe lucht in sommige streken b.v. naar groen.
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.715
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: Rode zon

jkien schreef: is de wolkenloze hemel dan ook blauwer dan normaal? Wanneer is de hemel maximaal blauw?   
 
Een aspect van deze vraag is hoe het strooilicht verandert als je het aantal luchtmolekulen van de aardatmosfeer kunstmatig zou vergroten. Ik denk nu dat de lichtsterkte van de hemel aanvankelijk toeneemt, evenredig met het aantal luchtmolekulen, waarbij de kleur even blauw blijft. Bij een heel grote toename van het aantal luchtmolekulen nadert de lichtsterkte tot een maximumwaarde, terwijl de kleur steeds witter wordt.
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Rode zon

Het blauwe deel van het zonlicht is vele malen verstrooid door interactie met moleculen voordat het je oog bereikt. Daarom zien we overal dus een blauwe hemel en lijkt dat licht dus overal vandaan te komen behalve van de zon zelf want die is immers fel wit omdat alle kleuren te samen wit vormen.

 
Ik denk nu dat de lichtsterkte van de hemel aanvankelijk toeneemt, evenredig met het aantal luchtmolekulen
Naarmate je lager kijkt wordt de blauwe kleur bleker (dus witter). Dat komt omdat je dan vele kilometers meer door de lagere delen van de atmosfeer kijkt en daar zitten grotere druppels en stof waardoor de verstrooiing minder is en er dus naast blauw ook andere kleuren in het licht zitten waardoor het zijn blauwe intensiteit verliest. De kleur van de lucht is dus wel witter bij de horizon, maar dat is niet te wijten aan een grotere lichtsterkte maar kleinere verstrooiing waardoor er naast blauw ook andere frequenties je oog bereiken.
Herman66
Artikelen: 0
Berichten: 334
Lid geworden op: za 31 aug 2013, 12:24

Re: Rode zon

jkien schreef: Wanneer is de hemel maximaal blauw?   
 
 
Bij arctische lucht is de lucht maximaal blauw. Sterke stroming uit het noorden en temperaturen van zo'n -40 graden op 500 hPa
 

Terug naar “Natuurkunde”