We zien de zon roder worden naarmate hij lager staat. Dat komt dus omdat licht met een langere golflengte (rood dus) minder verstrooid wordt door een medium zoals de atmosfeer dan licht met een kortere golflengte zoals blauw. Hoe lager de zon hoe meer blauw er verstrooid wordt en des te roder de zon dan wordt. Het rode deel van het lichtspectrum van de zon bereikt je ogen dan terwijl het blauwe deel sterk verstrooid is.
Staat de zon hoog dan is de hemel blauw vanwege die zelfde verstrooiing van de hogere golflengtes. Het blauwe licht van de zon is dus verstrooid en kleurt de hemel blauw. Het rode licht is niet of nauwelijks verstrooid maar dat zien we niet door de hoge intensiteit op dat moment.
Het rood zijn van de zon wordt normaal gesproken dus veroorzaakt door de sterke verstrooiing van alle kleuren behalve dus rood tijdens zonsondergang of opkomst maar toen de zon rood werd door o.a. de rook van die bosbranden terwijl ze hoog aan de hemel stond bleef de hemel zelf even blauw omdat wel of geen rook de kleur blauw sowieso verstrooid was. Alleen zag je dat natuurlijk niet vanwege de vervuilde atmosfeer.
Hoe blauw de hemel (overdag) dus is hangt van de mate van verstrooiing af. Hoe groter de afstand het licht af moet leggen door de atmosfeer hoe minder blauw er in zit. Daarom zie je op een heldere dag het meeste blauw recht boven je en wordt de hemel wat doffer naar de horizon toe en mogelijk wat groeniger of geliger. Het een en ander hangt sterk af van wat er in de atmosfeer zit. Woon je in een grote stad met een vervuilde lucht dan is alles minder blauw dan in een afgelegen gebied omdat er naast verstrooiing ook absorptie plaatsvindt door de stofdeeltjes die dat dan weer uitstralen op een lagere golflengte.
Hier onder foto's van mijzelf bij verschillende camera-instellingen. De rode 'biljartbal' was het gevolg van een instelling die je normaal gesproken gebruikt voor een foto van de ondergaande zon gecombineerd met een extreem korte sluitertijd en hoge ISO. Of je ze kon zien als ze er waren, (want die waren er dus niet), maar mogelijk had je dan ook zonnevlekken kunnen zien als ze groot genoeg waren.
- oranje zon 3 914 keer bekeken
- oranje zon 4 914 keer bekeken
- oranje zon 2 914 keer bekeken